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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Pediocin PA-1 production by Pediococcus pentosaceus ET34 using non-detoxified hemicellulose hydrolysate obtained from hydrothermal pretreatment of sugarcane bagasse

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Autor(es):
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Kuniyoshi, Tais Mayumi [1] ; Nobrega Mendonca, Carlos Miguel [1] ; Vieira, Viviane Borges [1] ; Robl, Diogo [2] ; Gombossy de Melo Franco, Bernadette Dora [3] ; Todorov, Svetoslav Dimitrov [4, 5] ; Tome, Elisabetta [6] ; O'Connor, Paula Mary [7, 8] ; Converti, Attilio [9] ; Araujo, Welington Luiz [10] ; Silva Palmeiras Vasconcellos, Livia Paula [11] ; Varani, Alessandro de Mello [12] ; Cotter, Paul David [7, 8, 13] ; Rabelo, Sarita Candida [14] ; de Souza Oliveira, Ricardo Pinheiro [1]
Número total de Autores: 15
Afiliação do(s) autor(es):
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[1] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
[2] Fed Univ Santa Catarina UFSC, Dept Microbiol Immunol & Parasitol, BR-88040900 Florianopolis, SC - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, FoRC Food Res Ctr, Sch Pharmaceut Sci, Food & Expt Nutr Dept, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Food & Expt Nutr Dept, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
[5] Handong Global Univ, ProBacLab, Adv Convergence, Gyeongbuk 37554 - South Korea
[6] Univ Cent Venezuela, Inst Ciencias & Tecnol Alimentos, Escuela Biol, Apartado 47-097, Caracas 1041 - Venezuela
[7] Teagasc Food Res Ctr, Food Biosci Dept, Moorepk, Cork T12 YN60 - Ireland
[8] Univ Coll Cork, APC Microbiome Ireland, Cork T12 YT20 - Ireland
[9] Genoa Univ, Dept Civil Chem & Environm Engn, I-16145 Genoa - Italy
[10] Univ Sao Paulo, Microbiol Dept, Biomed Sci Inst, BR-05508900 Sao Paulo - Brazil
[11] Natl Res Ctr Energy & Mat CNPEM, Brazilian Biorenewables Natl Lab LNBR, Campinas - Brazil
[12] Sao Paulo State Univ, Fac Ciencias Agr & Vet, Sch Agr & Vet Sci, Dept Technol, BR-14884000 Jaboticabal, SP - Brazil
[13] Univ Coll Cork, Sch Microbiol, Cork T12 YT20 - Ireland
[14] Sao Paulo State Univ, Coll Agr Sci, Dept Bioproc & Biotechnol, BR-18610034 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 14
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: APPLIED GEOCHEMISTRY; v. 131, AUG 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Listeria monocytogenes is one of the foodborne pathogens of most concern for food safety. To limit its presence in foods, bacteriocins have been proposed as natural bio-preservatives. Herein, a bacteriocin was produced on hemicellulose hydrolysate of sugarcane bagasse by Pediococcus pentosaceous ET34, whose genome sequencing revealed an operon with 100% similarity to that of pediocin PA-1. ET34 grown on hydrolysate-containing medium led to an increase in the expression of PA-1 genes and a non-optimized purification step sequence resulted in a yield of 0.8 mg \& sdot;L-1 of pure pediocin (purity > 95%). Culture conditions were optimized according to a central composite design using temperature and hydrolysate % as independent variables and validated in 3-L Erlenmeyers. Finally, a process for scaled-up implementation by sugar-ethanol industry was proposed, considering green chemistry and biorefinery concepts. This work stands up as an approach addressing a future proper sugarcane bagasse valorisation for pediocin production. <comment>Superscript/Subscript Available</comment (AU)

Processo FAPESP: 18/04385-8 - Construção de uma linhagem recombinante produtora de pediocina a partir de resíduo agroindustrial
Beneficiário:Ricardo Pinheiro de Souza Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/25511-1 - Bioprospecção de bactérias probióticas bacteriocinogênicas: da otimização do cultivo à aplicação em sistemas de produção animal
Beneficiário:Ricardo Pinheiro de Souza Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/24777-0 - Otimização da produção de pediocina A por Pediococcus pentosaceus ATCC 43200
Beneficiário:Taís Mayumi Kuniyoshi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs