Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Food Classifications by Brazilian Amazon Mothers: Interactions With Eating Practices

Texto completo
Autor(es):
Sato, Priscila de Morais [1] ; Lourenco, Barbara Hatzlhoffer [1] ; Machado, Rafaela do Manco [1] ; Cardoso, Marly Augusto [1] ; Scagliusi, Fernanda Baeza [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, Ave Doutor Arnaldo 715, BR-01246904 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF NUTRITION EDUCATION AND BEHAVIOR; v. 53, n. 10, p. 880-885, OCT 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Objective: To assess how mothers classify foods and how their eating practices interact with these classifications, with special attention to meanings and uses given to ultra-processed foods. Design: Qualitative research with in-depth interviews and pile sorts. Setting: Urban Brazilian Amazon. Participants: A sample of 34 mothers were selected through theoretical sampling. Analysis: Content analysis for in-depth interviews and multidimensional scaling and cluster analysis for pile sorts. Phenomenon of Interest: Food classification. Results: Classifications were based on context (ie, a time or a situation in which the food is eaten) and foods' healthiness. Five food groupings based on mothers' classifications were defined: (1) main meal foods, (2) fruits and fruit juices, (3) convenient foods, (4) leisure foods, and (5) canned sardines. Ultra-processed foods were classified differently from non-ultra-processed foods and considered unhealthy, consumed on special occasions or when there was no time or desire to cook. Conclusions and Implications: Results highlight the potential of incorporating context-based categories and personal experiences to guide nutrition interventions and the potential of pile sorts to tailor messages to target populations. (AU)

Processo FAPESP: 18/19279-9 - Insegurança alimentar, fome e consumo de alimentos ultraprocessados
Beneficiário:Priscila de Morais Sato
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/05651-0 - Consumo de alimentos ultraprocessados e práticas alimentares de mães em Cruzeiro do Sul, Acre: uma análise de métodos mistos
Beneficiário:Priscila de Morais Sato
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 16/00270-6 - Estudo MINA - Materno-Infantil no Acre: coorte de nascimentos da Amazônia Ocidental Brasileira
Beneficiário:Marly Augusto Cardoso
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/23399-2 - Práticas alimentares e a dimensão afetiva: comparações entre alimentos com diferentes níveis de processamentos
Beneficiário:Rafaela do Manco Machado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica