Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

taphylococcus aureus from Minas Artisanal Cheeses: Biocide Tolerance, Antibiotic Resistance and Enterotoxin Gene

Texto completo
Autor(es):
Allaion, Josisleine Recalde [1] ; Barrionuevo, Karina Ghougassian [1] ; Grande Burgos, Maria Jose [2] ; Galvez, Antonio [2] ; Franco, Bernadette Dora Gombossy de Melo [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, Food Res Ctr, Dept Alimentos & Nutr Expt, BR-05508080 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Jaen, Fac Ciencias Expt, Dept Ciencias Salud, Jaen 23071 - Spain
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PPLIED SCIENCES-BASE; v. 12, n. 3 FEB 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Staphylococcus aureus is a common contaminant in artisanal raw-milk cheeses. Tolerance of S. aureus to biocides is a threat to disinfection in the cheese production environment, while antibiotic resistance and enterotoxin production are additional health concerns. This study aimed to evaluate the tolerance of S. aureus isolated from Minas artisanal cheeses to the biocides benzalkonium chloride, hexadecylpyridinium chloride, cetrimide, triclosan, hexachlorophene, and chlorhexidine, and the simultaneous occurrence of genes coding for antibiotic resistance (mecA, aacA-aphD, and tetK), efflux pumps {[}qacA/B and smr (qacC/D)], and enterotoxins (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, and sej). Among the tested isolates, 38.2% were resistant to at least one biocide, and 73.1% were positive for one or more antibiotic resistance gene. Most of the biocide-tolerant and antibiotic-resistant isolates harbored efflux pump genes, and were positive for at least one staphylococcal enterotoxin gene. The study highlights the need for correct hygiene monitoring programs to ensure the safety of these products. (AU)

Processo FAPESP: 19/03176-9 - Caracterização de bactérias tolerantes a biocidas isoladas de queijos artesanais
Beneficiário:Josisleine Recalde Allaion Ferreira
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 18/02630-5 - Caracterização microbiológica do queijo minas artesanal maturado comercializado em São Paulo: segurança, higiene e diversidade microbiana
Beneficiário:Josisleine Recalde Allaion Ferreira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 18/17862-9 - Genes codificadores de enterotoxinas e de resistência a antimicrobianos em estafilococos coagulase positiva isolados de queijos minas artesanal, comercializados em São Paulo
Beneficiário:Karina Ghougassian Barrionuevo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica