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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

New Colletotricandins and Thielavins Isolated from Colletotrichum gloeosporioides

Texto completo
Autor(es):
Mustapha N. Abubakar [1] ; Vitor S. Mazucato [2] ; Paulo C. Vieira [3]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Departamento de Ciências BioMoleculares. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto - Brasil
[2] Universidade de São Paulo. Departamento de Ciências BioMoleculares. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Departamento de Ciências BioMoleculares. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto - Brasil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 36, n. 6 2025-03-31.
Resumo

This study investigates the chemical diversity and compares the metabolites of Colletotrichum gloeosporioides extracted from potato dextrose broth (PDB) and rice media. C. gloeosporioides is a fungal pathogen known for compromising protease-rich edible fruits, such as papaya. Comparative analyses of the ethyl acetate extracts using 1H nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy and gas chromatography-mass spectrometry (CG-MS) reveal significant variations in chemical diversity and enhanced metabolite production in rice media compared to PDB. High-performance liquid chromatographic technique applied to the rice ethyl acetate extract led to the identification of two new derivatives of colletotricandin, designated C and D, as well as two additional derivatives of thielavin, named 3-demethylthielavin M and 3”,3’-didemethyl-3-methylthielavin N. These newly identified compounds were thoroughly analyzed alongside previously known metabolites. The structure elucidation of the compounds was performed using NMR, high-resolution mass spectrometry (HR-MS), and GC-MS spectroscopy. (AU)

Processo FAPESP: 13/07600-3 - CIBFar - Centro de Inovação em Biodiversidade e Fármacos
Beneficiário:Glaucius Oliva
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 22/10835-1 - Frutos brasileiros comestíveis ricos em proteases e suas explorações microbianas para identificação de novos constituintes bioativos
Beneficiário:Mustapha Ngaski Abubakar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado