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In vitro gastrointestinal digestion and gut microbiota fermentation of phenolic compounds from uvaia

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Autor(es):
Farias, David de Paulo ; Araujo, Fabio Fernandes de ; Villasante, Juliana ; Fogliano, Vincenzo ; Pastore, Glaucia Maria
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 477, p. 10-pg., 2025-03-04.
Resumo

Gastrointestinal digestion and gut microbiota fermentation can alter the bioaccessibility and bioactivity of phenolic compounds. This study assessed the effects of gastrointestinal digestion and gut microbiota fermentation on the bioaccessibility, bioactivity, and catabolism of phenolic compounds from uvaia (Eugenia pyriformis) seed and edible fraction (pulp + peel). The bioaccessibility of epigallocatechin, epicatechin, myricetin, and ferulic acid increased after the gastrointestinal digestion of the edible fraction, while seed digestion reduced epigallocatechin, procyanidin B2, and salicyl aldehyde levels. Acetate and butyrate production was higher from uvaia seed after 24-h fermentation (212.93 and 192.09 mg/L, respectively), while propionate production was higher from the edible fraction (63.37 mg/L). These findings suggest that gastrointestinal digestion influences the bioaccessibility and bioactivity of phenolic compounds in uvaia fractions. Additionally, the increased production of short-chain fatty acids points to a potential prebiotic effect, highlighting the potential of uvaia for developing intestinal health-promoting food products or supplements. (AU)

Processo FAPESP: 22/04530-3 - Potencial antidiabético dos frutos de xique-xique (Pilosocereus gounellei) e mandacaru (Cereus jamacaru) após fermentação colônica
Beneficiário:Fábio Fernandes de Araújo
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 22/05242-1 - Efeito da fermentação colônia sobre o potencial antidiabético da uvaia (Eugenia pyriformis Cambess.)
Beneficiário:David de Paulo Farias
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 20/15163-6 - Determinação da composição química, bioacessibilidade e avaliação das atividades antidiabéticas e prebióticas dos frutos de Xique-Xique (Pilosocereus gounellei) e Mandacaru (Cereus jamacaru)
Beneficiário:Fábio Fernandes de Araújo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 20/00225-6 - Determinação do potencial antioxidante, bioacessibilidade in vitro e avaliação das atividades antidiabética e prebiótica da uvaia (Eugenia pyriformis Cambess)
Beneficiário:David de Paulo Farias
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado