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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of Different Substrates on the Production of a Mutant Thermostable Glucoamylase in Submerged Fermentation

Texto completo
Autor(es):
Pavezzi, Fabiana Carina [1, 2] ; Jacomassi Carneiro, Andreia A. [1, 2] ; Bocchini-Martins, Daniela Alonso [1] ; Alves-Prado, Heloiza Ferreira [3] ; Ferreira, Henrique [4] ; Martins, Paula M. [4, 2] ; Gomes, Eleni [1] ; da Silva, Roberto [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Sao Paulo State Univ, Biochem & Appl Microbiol Lab, BR-15054000 Sao Paulo - Brazil
[2] UNESP Sao Paulo State Univ, Inst Biol, Sao Paulo - Brazil
[3] UNESP Sao Paulo State Univ, Food & Tecnol Dept DFTASE, Sao Paulo - Brazil
[4] UNESP Sao Paulo State Univ, Univ Pharmaceut Sci, Dept Biol, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Applied Biochemistry and Biotechnology; v. 163, n. 1, p. 14-24, JAN 2011.
Citações Web of Science: 8
Assunto(s):Enzimas   Amidos e féculas   Aspergillus
Resumo

Three mutations, Ser54 -> Pro, Thr314 -> Ala, and His415 -> Tyr, were identified in Aspergillus awamori glucoamylase gene expressed by Saccharomyces cerevisiae. The mutant glucoamylase (GA) was substantially more thermostable than a wild-type GA at 70 A degrees C, with a 3.0 KJ mol(-1) increase in the free energy of thermo-inactivation. The effect of starch from different botanical sources on the production of this GA was measured in liquid fermentation using commercial soluble starch, cassava, potato, and corn as the carbon source. The best substrate for GA production was the potato starch showing an enzymatic activity of 6.6 U/mL. The commercial soluble starch was also a good substrate for the enzyme production with 6.3 U/mL, followed by cassava starch and corn starch with 5.9 and 3.0 U/mL, respectively. These results showed a significant difference on GA production related to the carbon source employed. The mutant GA was purified by acarbose-Sepharose affinity chromatography; the estimated molecular mass was 100 kDa. The mutant GA exhibited optimum activity at pH 4.5 and an optimum temperature of 65 A degrees C. (AU)

Processo FAPESP: 02/08355-8 - Melhoramento da termoestabilidade da glucoamilase de aspergillus awamori pela tecnica de pcr mutagenico, purificacao e caracterizacao da enzima.
Beneficiário:Roberto da Silva
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 07/07930-2 - Glucoamilases mutantes termoestáveis do fungo Aspergillus awamori expressas em levedura Saccharomyces cerevisiae: seqüenciamento do gene, produção e purificação da enzima obtida por fermentação submersa
Beneficiário:Fabiana Carina Pavezzi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 07/08083-1 - Avaliação da atividade prebiótica de gluco-oligossacarídeos obtidos a partir de beta-glucanas de Agaricus blazei.
Beneficiário:Andréia Aparecida Jacomassi Carneiro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado