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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Optimization of the rice bran oil deacidification process by liquid-liquid extraction

Texto completo
Autor(es):
Márcia M. Onoyama ; Meirelles, Antonio José de Almeida ; Rodrigues, Christianne Elisabete da Costa [3]
Número total de Autores: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 73, n. 4, p. 370-378, Apr. 2006.
Área do conhecimento: Ciências Agrárias - Ciência e Tecnologia de Alimentos
Assunto(s):Indústria de alimentos   Extração de líquidos   Óleos e gorduras vegetais comestíveis   Ácidos graxos
Resumo

The present paper reports the process variable influence on the losses/transfer of fatty compounds during the deacidification process of rice bran oil by liquid-liquid extraction. The influence of process variables such as free fatty acid concentration in the oil, water content in the ethanolic solvent and oil:solvent mass ratio, were analyzed using the response surface methodology, having the aim to maximize the transfer of free fatty acids and minimize the losses of neutral oil plus minor compounds. In addition, the UNIQUAC equation was used to predict the transfer/losses of fatty and nutraceutical compounds to the alcohol phase. Both methodologies, the mathematical model from non-linear multiple regression and the UNIQUAC model, presented good agreement with the experimental data. (AU)

Processo FAPESP: 03/13927-3 - Recuperacao de acidos graxos livres e compostos fenolicos empregando extracao com solvente e resinas de troca ionica.
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 01/10137-6 - Extração líquido-líquido aplicada a bio-processos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular