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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Photooxidation of Other B-Vitamins as Sensitized by Riboflavin

Texto completo
Autor(es):
Arrivetti, Leandro de O. R. [1] ; Scurachio, Regina S. [1] ; Santos, Willy G. [1] ; Papa, Thiago B. R. [1] ; Skibsted, Leif H. [2] ; Cardoso, Daniel R. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Quim Sao Carlos, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Copenhagen, Dept Food Sci, DK-1958 Frederiksberg C - Denmark
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Agricultural and Food Chemistry; v. 61, n. 31, p. 7615-7620, AUG 7 2013.
Citações Web of Science: 4
Resumo

Pyridoxal phosphate (PLP) was found to deactivate triplet-excited riboflavin (Rib) in aqueous solution with a deactivation constant of 3.0 +/- 0.1 X 10(8) L mol(-1) s(-1) at 25 degrees C. Likewise, PLP was found to quench the fluorescence emission of (1)Rib{*} with (1)k(q) = 1.0 +/- 0.1 x 10(11) L mol(-1) s(-1) as determined by steady state fluorescence. The rather high quenching constant suggests the formation of a ground state complex, which was further confirmed by time-resolved fluorescence measurements to yield a (1)Rib{*} deactivation constant of 3.4 +/- 0.4 x 10(10) L mol(-1) s(-1). Triplet quenching is assigned as one-electron transfer rather than hydrogen-atom transfer from PLP to (3)Rib{*}, as the reaction quantum yield, Phi = 0.82, is hardly influenced by solvent change from water to D2O, Phi = 0.78. Neither biotin nor niacin deactivates the singlet- or triplet-excited riboflavin as it is expected from their higher oxidation potentials E > 2 V vs NHE. (AU)

Processo FAPESP: 09/54040-8 - EMU: aquisição de um espectrômetro de massas de alta resolução Orbitrap para descoberta e elucidação estrutural compostos biologicamente ativos: aplicações em proteômica e biomarcadores, síntese, isolamento e caracterização de produtos naturais, estudos de sistemas redox em alimentos e síntese enzimática
Beneficiário:Emanuel Carrilho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 11/51555-7 - Pão e carne para o futuro
Beneficiário:Daniel Rodrigues Cardoso
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular