Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Risk factors for ocular toxoplasmosis in Brazil

Texto completo
Autor(es):
Ferreira, A. I. C. [1] ; Brandao De Mattos, C. C. [1] ; Frederico, F. B. [2] ; Meira, C. S. [3] ; Almeida, Jr., G. C. [2] ; Nakashima, F. [1] ; Bernardo, C. R. [1] ; Pereira-Chioccola, V. L. [3] ; De Mattos, L. C. [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Fac Med Sao Jose do Rio Preto FAMERP, Dept Biol Mol, Lab Imunogenet, BR-15090000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Hosp Base HB FUNFARME, Fundacao Fac Reg Med, Outpatient Eye Clin, Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[3] Adolfo Lutz Inst, Parasitol Lab, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: EPIDEMIOLOGY AND INFECTION; v. 142, n. 1, p. 142-148, JAN 2014.
Citações Web of Science: 22
Resumo

The aim of this study was to investigate risk factors for ocular toxoplasmosis (OT) in patients who received medical attention at a public health service. Three hundred and forty-nine consecutive patients, treated in the Outpatient Eye Clinic of Hospital de Base, SAo Jose do Rio Preto, SAo Paulo state, Brazil, were enrolled in this study. After an eye examination, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) was used to determine anti-Toxoplasma gondii antibodies. The results showed that 255% of the patients were seronegative and 745% were seropositive for IgG anti-T. gondii antibodies; of these 273% had OT and 727% had other ocular diseases (OOD). The presence of cats or dogs {[}odds ratio (OR) 222, 95% confidence interval (CI) 124-398, P=0009] and consumption of raw or undercooked meat (OR 177, 95% CI 105-298, P=003) were associated with infection but not with the development of OT. Age (OT 482 +/- 212 years vs. OOD: 695 +/- 147 years, P<00001) and the low level of schooling/literacy (OT vs. OOD: OR 0414, 95% CI 02231-07692, P=0007) were associated with OT. The presence of dogs and cats as well as eating raw/undercooked meat increases the risk of infection, but is not associated with the development of OT. (AU)

Processo FAPESP: 11/13939-8 - Estudo de um grupo de infecções fúngico-parasitárias visando a melhoria das técnicas de caracterização e diagnóstico imuno-molecular
Beneficiário:Vera Lúcia Pereira Chioccola
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/09168-6 - Antígenos excretados-secretados (ESAs) de Toxoplasma gondii: Análise da resposta imune de hospedeiros infectados
Beneficiário:Cristina da Silva Meira Strejevitch
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 12/07750-2 - Investigação sorológica e molecular de Toxoplasma gondii em doadores de sangue
Beneficiário:Fabiana Nakashima
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/17540-2 - Sistemas histo-sanguíneos como fatores de risco para a toxoplasmose ocular
Beneficiário:Luiz Carlos de Mattos
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/05580-2 - Marcadores imunogenéticos relacionados à doença de Chagas
Beneficiário:Cássia Rubia Bernardo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado