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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Validation of spectrophotometric microplate methods for polyphenol oxidase and peroxidase activities analysis in fruits and vegetables

Texto completo
Autor(es):
Siguemoto, Erica Sayuri [1] ; Wilhelms Gut, Jorge Andrey [1, 2]
Número total de Autores: 2
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Escola Politecn, Dept Chem Engn, Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr FoRC, Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 37, n. 1, p. 148-153, DEC 2017.
Citações Web of Science: 2
Resumo

Enzymes polyphenol oxidase (PPO) and peroxidase (POD) play important roles in the processing of fruits and vegetables, since they can produce undesirable changes in color, texture and flavor. Classical methods of activity assessment are based on cuvette spectrophotometric readings. This work aims to propose, to validate and to test microplate spectrophotometric methods. Samples of apple juice and lyophilized enzymes from mushroom and horseradish were analyzed by the cuvette and microplate methods and it was possible to validate the microplate assays with satisfactory results regarding linearity, repeatability, accuracy along with quantitation and detection limits. The proposed microplate methods proved to be reliable and reproducible as the classical methods besides having the advantages of allowing simultaneous analysis and requiring a reduced amount of samples and reactants, which can beneficial to the study of enzyme inactivation in the processing of fruits and vegetables. (AU)

Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 14/17534-0 - Avaliação dos efeitos do processamento por micro-ondas focalizadas sobre alimentos líquidos
Beneficiário:Jorge Andrey Wilhelms Gut
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/06026-4 - Estudo do tratamento térmico contínuo do suco de maçã não clarificado usando tecnologia de micro-ondas
Beneficiário:Érica Sayuri Siguemoto
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado