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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

A fast semi-quantitative screening for cocoa content in chocolates using MALDI-MSI

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira, Diogo N. [1] ; Camargo, Ana C. B. [1] ; Melo, Carlos F. O. R. [1] ; Catharino, Rodrigo R. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Pharmaceut Sci, Innovare Biomarkers Lab, BR-13083877 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 103, p. 8-11, JAN 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Chocolate is a popular food bearing a number of different classifications that are differentiated by proportions of cocoa solids, milk and cocoa butter. Literature brings evidence that chocolates with a high percentage of cocoa solids contribute to good health maintenance due to the presence of phenolic compounds. On the other hand, it is known that the productive process, including pre-processing, may influence the level of these substances in the finished product. Thus, accurate strategies to measure the levels of this class of molecules that can be highly adaptable throughout the manufacturing process are important to ensure high-quality products. Mass spectrometry is an analytical tool of high sensitivity and specificity that is leading the research in food analysis towards new directions. By using mass spectrometry imaging in direct food analysis, this contribution developed an effective methodology for comparatively establishing the levels of catechin/epicatechin as phenolics content markers for cocoa content in a series of commercial chocolates from a single manufacturer, rendering a versatile tool that can be applied in fast screening of cocoa content in finished products and during manufacturing. (AU)

Processo FAPESP: 14/00084-2 - Identificação de adulterações e determinação simultânea de nutrientes e contaminantes em alimentos por análise direta em espectrometria de massas e imagem
Beneficiário:Diogo Noin de Oliveira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/21791-9 - Avaliação de teor de cacau como parâmetro de qualidade em chocolates por análise direta em espectrometria de massas e imagem
Beneficiário:Ana Carolina Bueno Camargo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 11/50400-0 - Metabolismo energético, estado redox e funcionalidade mitocondrial na morte celular e em desordens cardiometabólicas e neurodegenerativas
Beneficiário:Aníbal Eugênio Vercesi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/06809-1 - Determinação de marcadores químicos em diferentes produtos bovinos por Espectrometria de Massas
Beneficiário:Rodrigo Ramos Catharino
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/17066-2 - Metabolômica e lipidômica do Zika vírus, do mosquito ao paciente
Beneficiário:Carlos Fernando Odir Rodrigues Melo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado