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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of citrus sinensis essential oil deterpenation on the aroma profile of the phases obtained by solvent extraction

Texto completo
Autor(es):
Goncalves, Daniel [1] ; Costa, Patricia [2] ; Rodrigues, Christianne E. C. [1] ; Rodrigues, Alirio E. [2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn ZEA FZEA, Separat Engn Lab LES, Ave Duque Caxias Norte 225, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[2] Univ Porto, Fac Engn, Lab Catalysis & Mat LSRE LCM, Lab Separat & React Engn, Rua Dr Roberto Frias S-N, P-4200465 Oporto - Portugal
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS; v. 116, p. 166-175, JAN 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

The aroma profile of crude Citrus sinensis essential oil (EO) and its phases from the fractionation process by solvent extraction were evaluated. Ethanol with (30 and 40)% w/w water were prepared as solvents, and different mass ratios between EO and the solvent (EO/S = 4/1, 1/1, and 1/2) were used to reach the liquid-liquid equilibrium (LLE). The concentration of the components in the vapour phase above the liquid mixtures (crude EO and LLE phases) was experimentally assessed by headspace analysis. The odour intensity of each component was estimated by Stevens' power law concept and classified into olfactory families using the Perfumery Radar procedure. LLE phases, crude and a model orange EO were evaluated in a brief sensory analysis. The extract phase obtained using ethanol with 40 (% w/w) water as solvent and EO/S 1/1 exhibited the most valued sensory and chemical characteristics. The solvent extraction was an efficient technique to yield extract phases with aroma resembling the crude orange EO, which may be incorporated into aqueous products, such as perfumes and beverages. (C) 2017 Elsevier Ltd. (AU)

Processo FAPESP: 15/06162-8 - Predição das características aromatizantes das fases provenientes do fracionamento de óleos essenciais cítricos utilizando misturas de etanol e água como solventes
Beneficiário:Daniel Gonçalves
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 13/11150-3 - Fracionamento de óleos essenciais cítricos utilizando etanol com diferentes níveis de hidratação como solventes: equilíbrio de fases, propriedades físicas e extração em equipamento contínuo
Beneficiário:Daniel Gonçalves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 11/02476-7 - Desterpenação de óleos essenciais por extração líquido-líquido: estudo experimental e simulação do processo
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular