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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Improving the chemical properties of Buriti oil (Mauritia flexuosa L.) by enzymatic interesterification

Texto completo
Autor(es):
Speranza, P. [1] ; Leao, K. M. M. [1] ; Gomes, T. S. Narciso [1] ; Reis, L. V. C. [1] ; Rodrigues, A. P. [2] ; Macedo, J. Alves [1] ; Ribeiro, A. P. B. [3] ; Macedo, G. Alves [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food & Nutr, Fac Food Engn, 80 Monteiro Lobato ST, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci, Fac Food Engn, Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Dept Food Technol, Fac Food Engn, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: GRASAS Y ACEITES; v. 69, n. 4 OCT-DEC 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Although Amazonian oils present great potential for various applications, they have not been extensively explored for commercial use. In this study, the effects of enzymatic interesterification of buriti oil in relation to its triacylglycerol composition, regiospecific distribution of fatty acids, and minority compounds were evaluated. The results indicated that the lipase used in the reaction showed higher specificity for oleic acid and the sn-1 and sn-3 positions of triacylglycerol, generating more unsaturated structured lipids. There were increases of 11% and 12.5% in unsaturated-unsaturated-unsaturated triacylglycerol types and reductions of 12.1% and 16.2% in saturated-unsaturated-unsaturated triacylglycerol types after 6 and 24 hours of reaction, respectively. At 24 h of reaction, the structured lipid formed was totally unsaturated at the three triacylglycerol positions. In addition, as the reaction conditions were mild, the carotenoids and phenolic compounds were maintained in the structured lipids. The results indicate that the enzymatic interesterification can be an alternative to produce structured lipids with new functionalities, and diversify the application of this oil from the Amazon. (AU)

Processo FAPESP: 15/07503-3 - Estudo da influência da interesterificação enzimática de óleo de Buriti na preparação de nanoformulações
Beneficiário:Tauan da Silva Narciso Gomes
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/16530-1 - Estudo da influência da interesterificação enzimática de óleo de buriti na preparação de nanoformulações e na avaliação da atividade biológica: citotoxicidade em células animais e microbianas.
Beneficiário:Paula Speranza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado