Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Non-conventional Tropical Fruits: Characterization, Antioxidant Potential and Carotenoid Bioaccessibility

Texto completo
Autor(es):
Berni, Paulo [1] ; Campoli, Stephanie S. [1] ; Negri, Talita C. [1] ; de Toledo, Nataly M. V. [1] ; Canniatti-Brazaca, Solange G. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Agrifood Ind Food & Nutr, Luiz de Queiroz Coll Agr, Ave Padua Dias 11, BR-13416900 Piracicaba, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION; v. 74, n. 1, p. 141-148, MAR 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Eleven non-conventional tropical fruits were evaluated regarding their nutritional value, antioxidant potential, carotenoid contents and bioaccessibility. The fruits were chosen due to their spread through the Brazilian territory: araca-boi, jaracatia, cambuiti, seriguela, capeba, pitangatuba, pitanga, buriti, acerola, dovialis and abrico-da-praia. Results have shown that these fruits are in general, i.e. depending on the fruit, rich sources of dietary fibers and minerals, high in moisture, and low in proteins. Twelve carotenoids were analyzed by HPLC-DAD and results ranged from 0.04 to 104g/g wet weight. Xanthophylls stood out, being higher than carotenes for araca-boi, seriguela, pitangatuba and dovialis. Bioaccessibility varied both between fruits and carotenoids ranging from 2 to 75%. Although the fruit matrix effect, xanthophylls were more bioaccessible than carotenes, while lycopene and -carotene presented the poorest bioaccessibility. The present study is fundamental to expand the knowledge about the fruit properties, carotenoids bioaccessibility and potential benefits for health, as well to preserve natural resources and encourage the intake of new fruits for human nutrition. (AU)

Processo FAPESP: 14/15119-6 - Desenvolvimento de produto visando alta biodisponibilidade de carotenoides a partir de frutas nativas do Brasil
Beneficiário:Paulo Roberto de Araujo Berni
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/15507-9 - Inovações no aproveitamento de frutas no Brasil: Desenvolvimento de novos produtos que agregam valor nutricional e sustentabilidade
Beneficiário:Solange Guidolin Canniatti Brazaca
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/14049-4 - Aproveitamento de subprodutos do processamento de frutas para desenvolvimento de biscoitos tipo cookies
Beneficiário:Nataly Maria Viva de Toledo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado