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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

BRS Violeta (BRS Rubea x IAC 1398-21) grape juice powder produced by foam mat drying. Part I: Effect of drying temperature on phenolic compounds and antioxidant activity

Texto completo
Autor(es):
de Carvalho Tavares, Iasnaia Maria [1] ; de Castilhos, Bonatto Machado [2] ; Mauro, Maria Aparecida [1] ; Ramos, Afonso Mota [3] ; de Souza, Reginaldo Teodoro [4] ; Gomez-Alonso, Sergio [5] ; Gomes, Eleni [1] ; Da-Silva, Roberto [1] ; Hermosin-Gutierrez, Isidro [5] ; Lago-Vanzela, Ellen Silva [1]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Inst Biosci Humanities & Exact Sci Ibilce, Cristovao Colombo 2265, Campus Sao, BR-15054000 Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Univ Minas Gerais State UEMG, Frutal Unit, Avda Prof Mario Palmerio 1001, BR-38200000 Frutal, MG - Brazil
[3] Univ Vicosa UFV, Ave Peter Henry Rolfs S-N, Campus Univ, BR-36570000 Vicosa, MG - Brazil
[4] Brazilian Agr Res Corp Grape & Wine EMBRAPA, Jales, SP - Brazil
[5] UCLM, Inst Reg Invest Cient Aplicada, Avda Camilo Jose Cela S-N, Ciudad Real 13071 - Spain
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 298, NOV 15 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

The BRS Violeta grape presents pulp and skin with high content of phenolic compounds (PCs) and intense purplish color. It was used as raw material for the production of juice and dehydrated products using foam mat drying at 60, 70 and 80 degrees C and freeze drying (control). HLPC-DAD-ESI-MSn allowed the evaluation of the quantitative and qualitative changes of the main PCs (anthocyanins, flavonols and hydroxycinnamic acid derivatives (HCAD)) present in the grapes during the processing. The use of the steam extraction method to obtain grape juice allowed a greater extraction of flavonols and, mainly derivatives of hydroxycinnamic acids, when compared with anthocyanins. Drying at 70 degrees C was the most suitable for the preservation of the PCs and, at the same time, for the reduction of the processing time. The powdered products presented considerable concentrations of total PCs (3-5 mg/g) and antioxidant activity (32-79 (DPPH) or 17-27 (FRAP) mg/g). (AU)

Processo FAPESP: 13/19057-2 - Uva BRS Violeta (BRS Rúbea x IAC 1398-21) e jambolão (Syzygium cumini (l.)): estudo de alterações químicas e bioquímicas na produção de suco desidratado pelo processo de secagem em leito de espuma
Beneficiário:Iasnaia Maria de Carvalho Tavares
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/11514-8 - Frutas e hortaliças desidratadas e minimamente processadas: utilização de técnicas multianalíticas para avaliação de alterações microestruturais e seus efeitos sobre a qualidade
Beneficiário:Maria Aparecida Mauro
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/16482-5 - Purificação e imobilização de beta-glucosidase de Thermoascus aurantiacus em criogéis supermacroporosos e aplicação em bioprocessos
Beneficiário:Roberto da Silva
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular