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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Isolation of gallic acid, caffeine and flavonols from black tea by on-line coupling of pressurized liquid extraction with an adsorbent for the production of functional bakery products

Texto completo
Autor(es):
Souza, Mariana C. [1] ; Santos, Mariana P. [1] ; Sumere, Beatriz R. [1] ; Silva, Laise C. [1] ; Cunha, Diogo T. [1] ; Martinez, Julian [2] ; Barbero, Gerardo F. [3] ; Rostagno, Mauricio A. [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Appl Sci, Rua Pedro Zaccaria 1300, BR-13484350 Limeira, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Cadiz, IVAGRO, Dept Analyt Chem, Avd Republ Saharaui, Cadiz 11510 - Spain
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 117, JAN 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The objective of this work was to evaluate the on-line coupling of pressurized liquid extraction with an adsorbent for the simultaneous extraction and separation of flavonols of black tea, producing a concentrated extract that could be used as ingredient for the production of functional bakery products. After the evaluation of different adsorbents, extraction temperatures and solvents, a two-stage process was developed which was capable of producing three extracts: one with high concentration of gallic acid (78.97 +/- 5.49 mg/L), another one with high concentration of caffeine (109.72 +/- 3.15 mg/L) and a highly concentrated flavonol extract (322.0 +/- 4.50 mg/L). The developed method uses greener solvents (water and ethanol) and is capable of producing higher flavonol (similar to 50%) yields than conventional methods. The introduction of the flavonol extract in the dough can be used for the development of functional bakery since compounds were stable under processing conditions. (AU)

Processo FAPESP: 16/20016-7 - Extração de compostos bioativos a partir da casca de Roma (Punica granatum L.) utilizando líquidos pressurizados assistido por ultrassom
Beneficiário:Mariana Pacífico dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 16/19930-6 - Avaliação da extração com líquidos pressurizados assistida por ultrassom acoplada à extração em fase sólida para a purificação de compostos fenólicos de chá (Camellia sinensis)
Beneficiário:Mariana Corrêa de Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 18/17089-8 - Separação de compostos bioativos presentes no chá preto e mate pela extração com líquidos pressurizados acoplada em linha com um adsorvente e avaliação de seu potencial antimicrobiano
Beneficiário:Mariana Corrêa de Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto