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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Phenolic betalain as antioxidants: meta means more

Texto completo
Autor(es):
Goncalves, Leticia C. P. [1] ; Lopes, Nathana B. [2] ; Augusto, Felipe A. [2] ; Pioli, Renan M. [2] ; Machado, Caroline O. [2] ; Freitas-Dorr, Barbara C. [2] ; Suffredini, Hugo B. [1] ; Bastos, Erick L. [1, 2]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed ABC, Ctr Ciencias Nat & Humanas, Santo Andre, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Inst Quim, Dept Quim Fundamental, Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Pure and Applied Chemistry; v. 92, n. 2, p. 243-253, FEB 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Betalains are phytochemicals of nutraceutical importance that emerged as potent antioxidants, preventing radical chain propagation and the deleterious health effects of oxidative stress. However, despite the wide application of betalains as color additives in products for human consumption, little is known about the relationship between their structure and antioxidant potential. Here we investigate the mechanism of antioxidant action of three regioisomeric phenolic betalains and show that the meta isomer has higher antiradical capacity than most natural betalains, anthocyanins and flavonoids. Structural and pH effects on redox and antiradical properties were investigated and the results are rationalized in light of quantum chemical calculations. Our results demonstrate that hydrogen atom transfer/proton-coupled electron transfer or sequential proton loss electron transfer mechanisms are plausible to explain the radical chain breaking properties of phenolic betalains in water. Furthermore, mesomeric effects are responsible for the stabilization of the resulting radical phenolic betalains. These findings are useful for the design of biocompatible antioxidants and for the development of novel additives for functional foods and cosmetics with high antioxidant potential. (AU)

Processo FAPESP: 14/22136-4 - Uso de solventes verdes e suas misturas na otimização de processos químicos
Beneficiário:Omar Abou El Seoud
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 07/59407-1 - Betalaínas semissintéticas como antioxidantes e pigmentos biocompatíveis
Beneficiário:Leticia Christina Pires Gonçalves
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 16/21445-9 - Betalaínas: relações estrutura-propriedade
Beneficiário:Erick Leite Bastos
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/24760-0 - Efeito de pigmentos vegetais antioxidantes sobre a viabilidade de células submetidas a estresse oxidativo fotoinduzido
Beneficiário:Caroline de Oliveira Machado
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto