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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Commercial Starch Behavior When Impregnated with Food Additives by Moderate Temperature Supercritical CO(2)Processing

Texto completo
Autor(es):
Villegas, Maria Eugenia [1] ; Aredo, Victor [1] ; Egg Asevedo, Kayque Julio [1] ; Lourenco, Rodrigo Vinicius [2] ; Bazito, Reinaldo Camino [3] ; Oliveira, Alessandra Lopes [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, LTAPPN Lab Tecnol Alta Pressao & Prod Nat, Dept Engn Alimentos, Fac Zootecnia & Engn Alimentos FZEA, R Duque Caxias Norte 225, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, LTA Lab Tecnol Alimentos, Dept Engn Alimentos, Fac Zootecnia & Engn Alimentos FZEA, R Duque Caxias Norte 225, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Inst Quim IQ, Grp Quim Verde & Ambiental GQVA, Av Prof Lineu Prestes 748, BR-05508000 Butanta - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: STARCH-STÄRKE; v. 72, n. 11-12 APR 2020.
Citações Web of Science: 1
Resumo

The behavioral analysis of carrier materials in supercritical carbon dioxide (CO2) is important for particle formation applications. In this work, the behavior of modified starches (Hi-Cap 100, Purity Gum Ultra, and Fluidex) in supercritical CO(2)at 15 MPa and 60 degrees C is studied. Morphology and size profile of starch particles before and after contact with supercritical CO(2)and their solubility and volumetric expansion in supercritical CO(2)are analyzed. Morphology and size profiles of starch particles show physical changes; Purity Gum Ultra and Fluidex particularly show incremental changes in particle size. Solubility values for Hi-Cap 100 and Purity Gum Ultra are 0.06 g/kg of CO2; for Fluidex it is 0.14 g/kg of CO2. No volumetric expansion of pure starches mixed with ethanol is visibly detected; alterations are observed only in starches mixed with hydrated ethanol. Although the starches are chemically modified, which gives them hydrophobicity, their interaction with supercritical CO(2)is minimal. (AU)

Processo FAPESP: 08/00148-0 - Obtenção e análise de extratos de sementes de pitanga (Eugenia uniflora L.) obtidos pelo emprego de dióxido de carbono supercrítico
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/16665-3 - Extração de óleo de grãos de café verdes por fluido supercrítico, fluido pressurizado e comparação de sua composição com o óleo de café obtido por prensagem dos grãos pelos pequenos produtores do estado de São Paulo - análise da concentração de diterpenos
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/06981-0 - Estudo da formação de partículas e encapsulação usando RESS (Rapid Expansion of Supercritical Solutions)
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular