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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

LC-MS/MS screening and identification of bioactive compounds in leaves, pulp and seed from Eugenia calycina Cambess

Texto completo
Autor(es):
Peixoto Araujo, Nayara Macedo [1] ; Arruda, Henrique Silvano [1, 2] ; dos Santos, Fabio Neves [3] ; de Morais, Damila Rodrigues [4] ; Pereira, Gustavo Araujo [5] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, Monteiro Lobato St 80, POB 13083-862, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food & Nutr, Nutr & Metab Lab, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Campinas UNICAMP, Inst Chem, Thomson Mass Spectrometry Lab, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[4] Shimadzu Brasil Comercio Ltda, BR-06455000 Barueri, SP - Brazil
[5] Fed Univ Para UFPA, Inst Technol ITEC, Sch Food Engn FEA, BR-66075110 Belem, Para - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 137, NOV 2020.
Citações Web of Science: 2
Resumo

The Eugenia calycina Cambess, also known as pitanga-do-cerrado, is an unexplored Brazilian fruit used by native people for the treatment of diabetes. The aim of this study was to identify the phenolic compounds from the leaves, pulp and seed of Eugenia calycina by using LC-MS-based targeted and untargeted analysis. The LC-MS-based targeted quantitative analysis showed a high phenolic content in all plant parts in which the ellagic acid was the main phenolic compound with values of 8244.53 mu g/g dw (leaves), 5054.43 mu g/g dw (pulp) and 715.42 mu g/g dw (seed). The leaves, pulp and seed showed a high total phenolic content of 20371.96, 7139.70 and 2204.75 mu g/g dw, respectively. In addition, the LC-MS-based targeted analysis showed ellagic acid, myricitrin and epicatechin gallate as the main phenolic compounds in the Eugenia calycina. The LC-MS-based untargeted analysis showed the phytochemical profile of the leaves, pulp and seed in which 153 phytochemicals from different chemical classes were annotated, including organic acids, phenolic acids, flavonoids, and other compounds. The Eugenia calycina has high potential as a plant-based food due to its phytochemical profile and high phenolic content. (AU)

Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/10608-0 - Identificação dos compostos bioativos da Pitanga do Cerrado (Eugenia calycina Cambess) e estudo das suas atividades biológicas
Beneficiário:Nayara Macedo Peixoto
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/09726-5 - Diagnóstico diferencial de Zika, Chikungunya e Dengue por espectrometria de massas de alta resolução e ion mobility
Beneficiário:Fábio Neves dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 16/22577-6 - EMU concedido no processo 2014/50422-1, Agilent Q-TOF 6550 IFunnel
Beneficiário:Leandro Wang Hantao
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários