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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Simultaneous green extraction of fat and bioactive compounds of cocoa shell and protein fraction functionalities evaluation

Texto completo
Autor(es):
Soares, Ingrid Denardi [1] ; Gomes Okiyama, Dayane Cristina [1] ; da Costa Rodrigues, Christianne Elisabete [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia Engn Alimentos FZEA, Dept Engn Alimentos ZEA, Lab Engn Separacoes LES, POB 23, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 137, NOV 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

This work aimed to verify the feasibility of using alcoholic solvents under atmospheric pressure for the simultaneous extraction of fat and bioactive compounds from cocoa shell (CS), a byproduct of the cocoa industry, as well as to determine the influence of processing on the characteristics of defatted solids (DS). To this end, CS fat (CSF) extraction kinetics using ethanol or isopropanol as solvents were determined at 75 and 90 degrees C. Relative extraction yields of flavanols and alkaloids were determined, and protein functionalities such as the nitrogen solubility index were evaluated. CSF extraction yields from 36 to 70% were obtained with the highest figures related to absolute solvents. Conversely, hydrated alcohols were suitable to extract bioactive compounds, especially alkaloids, with extraction yields up to 73%. The best values of DS functionalities were obtained with the use of isopropanol, with a foaming capacity of (34 +/- 2)% and stability of (57 +/- 3)%; regarding emulsifying capability, the highest value was (126 +/- 2) m(2)/g with a stability of (53 +/- 4) min. CSF with a fatty acid composition similar to that of cocoa butter and DS with interesting protein functionalities were achieved, indicating that CS can be applied in food systems. (AU)

Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
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Processo FAPESP: 19/02251-7 - Viabilidade técnica da utilização de cascas de amêndoas de cacau na indústria de alimentos: estudo do comportamento térmico da gordura e avaliação da fração desengordurada
Beneficiário:Ingrid Denardi Soares
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 17/20840-4 - Valorização de coprodutos agroindustriais através da obtenção de óleos vegetais e compostos minoritários via extração com solventes
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Processo FAPESP: 15/03579-5 - Reaproveitamento da Casca da Amêndoa de Cacau para Extração de Gordura Utilizando Solventes Alcoólicos
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Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/15865-5 - Extração alcoólica de gordura e biocompostos de cascas de amêndoas de cacau
Beneficiário:Ingrid Denardi Soares
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica