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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Can Statistical Evaluation Tools for Chromatographic Method Development Assist in the Natural Products Workflow? A Case Study on Selected Species of the Plant Family Malpighiaceae

Texto completo
Autor(es):
Mannochio-Russo, Helena [1, 2] ; Bueno, Paula Carolina P. [3, 4] ; Bauermeister, Anelize [1, 5] ; de Almeida, Rafael Felipe [6] ; Dorrestein, Pieter C. [1] ; Cavalheiro, Alberto Jose [2] ; Bolzani, Vanderlan S. [2]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Calif San Diego, Collaborat Mass Spectrometry Innovat Ctr, Skaggs Sch Pharm & Pharmaceut Sci, La Jolla, CA 92093 - USA
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, NuBBE, Dept Biochem & Organ Chem, Inst Chem, BR-14800901 Araraquara, SP - Brazil
[3] Max Planck Inst Mol Plant Physiol, D-14476 Potsdam - Germany
[4] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci Ribeirao Preto, Dept Phys & Chem, BR-14049900 Ribeirao Preto, SP - Brazil
[5] Univ Sao Paulo, Biomed Sci Inst, BR-05508900 Sao Paulo, SP - Brazil
[6] Feira de Santana State Univ UEFS, Dept Biol Sci, Lamol Lab, BR-44036900 Feira De Santana, BA - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Natural Products; v. 83, n. 11, p. 3239-3249, NOV 25 2020.
Citações Web of Science: 2
Resumo

Proper chromatographic methods may reduce the challenges inherent in analyzing natural product extracts, especially when utilizing hyphenated detection techniques involving mass spectrometry. As there are many variations one can introduce during chromatographic method development, this can become a daunting and time-consuming task. To reduce the number of runs and time needed, the use of instrumental automatization and commercial software to apply Quality by Design and statistical analysis automatically can be a valuable approach to investigate complex matrices. To evaluate this strategy in the natural products workflow, a mixture of nine species from the family Malpighiaceae was investigated. By this approach, the entire data collection and method development procedure (comprising screening, optimization, and robustness simulation) was accomplished in only 4 days, resulting in very low limits of detection and quantification. The analysis of the individual extracts also proved the efficiency of the use of a mixture of extracts for this workflow. Molecular networking and library searches were used to annotate a total of 61 compounds, including O-glycosylated flavonoids, C-glycosylated flavonoids, quinic/shikimic acid derivatives, sterols, and other phenols, which were efficiently separated by the method developed. These results support the potential of statistical tools for chromatographic method optimization as an efficient approach to reduce time and maximize resources, such as solvents, to get proper chromatographic conditions. (AU)

Processo FAPESP: 19/08477-7 - Análise integrada do metabolismo de Glycine max em resposta ao estresse hídrico
Beneficiário:Paula Carolina Pires Bueno
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/19702-6 - Abordagens ômicas integradas para a avaliação da dinâmica micromolecular fenotípica de cultivares de Glycine max (soja) geneticamente modificados com vistas a tolerância à estresses hídricos
Beneficiário:Paula Carolina Pires Bueno
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/24865-4 - Novas abordagens em metabolomica: Cartografia Molecular 3D de ascídias baseado em dados de LC-MS/MS
Beneficiário:Anelize Bauermeister
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/07600-3 - CIBFar - Centro de Inovação em Biodiversidade e Fármacos
Beneficiário:Glaucius Oliva
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 16/16970-7 - Estudo do impacto da função de eIF5A no perfil proteômico celular utilizando o modelo de Saccharomyces cerevisiae
Beneficiário:Cleslei Fernando Zanelli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/50926-0 - INCT 2014: biodiversidade e produtos naturais
Beneficiário:Vanderlan da Silva Bolzani
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Temático