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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of Lactic Acid Bacteria Strains on the Growth and Aflatoxin Production Potential of Aspergillus parasiticus, and Their Ability to Bind Aflatoxin B-1, Ochratoxin A, and Zearalenone in vitro

Texto completo
Autor(es):
Moller, Cleide Oliveira de Almeida [1] ; Freire, Luisa [2] ; Rosim, Roice Eliana [3] ; Margalho, Larissa Pereira [2] ; Balthazar, Celso Fasura [2] ; Franco, Larissa Tuanny [3] ; Sant'Ana, Anderson de Souza [2] ; Corassin, Carlos Humberto [3] ; Rattray, Fergal Patrick [1] ; Oliveira, Carlos Augusto Fernandes de [3]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Copenhagen, Div Microbiol & Fermentat, Dept Food Sci, Frederiksberg - Denmark
[2] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Sci & Nutr, Campinas - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Sch Anim Sci & Food Engn, Dept Food Engn, Pirassununga - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FRONTIERS IN MICROBIOLOGY; v. 12, APR 22 2021.
Citações Web of Science: 2
Resumo

The increased consumption of plant-based foods has intensified the concern related to mycotoxin intoxication. This study aimed to investigate the effect of selected lactic acid bacteria (LAB) strains on the growth of Aspergillus parasiticus NRRL 2999 and its production of aflatoxin (AF). The ability of the heat-killed (100 degrees C for 1 h) LAB strains to bind aflatoxin M-1 (AFM(1)) in milk and aflatoxin B-1 (AFB(1)), ochratoxin A (OTA), and zearalenone (ZEN) in potassium phosphate buffer (PPB) was also evaluated in vitro. Ten LAB strains were tested individually, by inoculating them simultaneously with the fungus or after incubation of the fungus for 24 or 48 h at 25 degrees C. Double layer yeast extract sucrose (YES) agar, de Man Rogosa and Sharpe (MRS) agar, and YES broth were incubated for 7 days at 25 degrees C to follow the development of the fungus. Levilactobacillus spp. 3QB398 and Levilactobacillus brevis 2QB422 strains were able to delay the growth of A. parasiticus in YES broth, even when these strains were inoculated 24 h after the fungus. The inhibitory effect of these LAB strains was confirmed by the reduction of fungus colony size, suggesting dominance of LAB by competition (a Lotka-Voltera effect). The production of AFB(1) by A. parasiticus was inhibited when the fungus was inoculated simultaneously with Lactiplantibacillus plantarum 3QB361 or L. plantarum 3QB350. No AFB(1) was found when Levilactobacillus spp. 2QB383 was present, even when the LAB was inoculated 48 h after the fungus. In binding studies, seven inactivated LAB strains were able to promote a reduction of at least 50% the level of AFB(1), OTA, and ZEN. This reduction varied depending on the pH of the PPB. In milk, however, only two inactivated LAB strains were able to reduce AFM(1), with a reduction of 33 and 45% for Levilactobacillus spp. 3QB398 (Levilactobacillus spp.) and L. brevis 2QB422, respectively. Nevertheless, these results clearly indicate the potential of using LAB for mycotoxin reduction. (AU)

Processo FAPESP: 17/20081-6 - Avaliação da eficiência de bactérias ácido lácticas e Saccharomyces cerevisiae na redução da biodisponibilidade de aflatoxina M1 em queijo Minas frescal
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/03899-5 - Bactérias láticas e leveduras em queijos artesanais brasileiros: caracterização e seleção por engenharia evolutiva para melhorar o processamento de queijos
Beneficiário:Larissa Pereira Margalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 15/25641-4 - Bactérias láticas em queijos artesanais brasileiros: aplicação da Engenharia Evolutiva para o melhoramento de culturas visando a aceleração do processo de maturação
Beneficiário:Larissa Pereira Margalho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 16/21041-5 - Fungos e micotoxinas modificadas em uvas e vinhos: modelagem da variabilidade de formação, estabilidade ao longo do processamento e efeitos à saúde
Beneficiário:Luisa Freire Colombo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/24540-8 - Leite de ovelha processado por aquecimento ôhmico para produção de iogurte: inativação de patógenos e estudo da ecologia microbiana durante a vida útil por sequenciamento de amplicon do gene 16S rRNA
Beneficiário:Celso Fasura Balthazar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado