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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Aspergillus section Flavi and aflatoxins in Brazilian cassava (Manihot esculenta Crantz) and products

Texto completo
Autor(es):
Ono, L. T. [1] ; Silva, J. J. [1] ; Dona, S. [2] ; Martins, L. M. [1] ; Iamanaka, B. T. [1] ; Fungaro, M. H. P. [3] ; Pitt, J. I. [4] ; Taniwaki, M. H. [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Inst Food Technol ITAL, Campinas, SP - Brazil
[2] Paulista Agribusiness Technol Agcy APTA, Technol Dev Ctr Agribusinesses Medio Paranapanema, Assis, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Londrina, Londrina, PR - Brazil
[4] Microbial Screening Technol, Smithfield, NSW - Australia
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: MYCOTOXIN RESEARCH; v. 37, n. 3, p. 221-228, AUG 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Aflatoxins are carcinogenic compounds produced by some species of Aspergillus, especially those belonging to Aspergillus section Flavi. Their occurrence in food may start in the field, in the post-harvest, or during storage due to inadequate handling and storage. Because cassava is a staple food for a high percentage of the Brazilian population, we evaluated the presence of aflatoxin-producing species in cassava tubers, cassava products (cassava flour, cassava starch, sour starch, and tapioca flour), and in soil samples collected from cassava fields. In addition, the levels of aflatoxin contamination in cassava products were quantified. A total of 101 samples were analyzed, and 45 strains of Aspergillus section Flavi were isolated. Among the identified species, Aspergillus flavus, Aspergillus arachidicola, Aspergillus novoparasiticus, and Aspergillus parasiticus were found. The majority of strains (73.3%) tested for their aflatoxin-producing ability in synthetic media was positive. Despite that, cassava and cassava products were essentially free of aflatoxins, and only one sample of cassava flour contained traces of AFB(1) (0.35 mu g/kg). (AU)

Processo FAPESP: 18/25552-0 - Prospecção da diversidade genética de Aspergillus section Flavi isolados no Brasil
Beneficiário:Beatriz Thie Iamanaka
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/25597-3 - Prospecção da diversidade genética de Aspergillus section Flavi isolados no Brasil
Beneficiário:Josué José da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/05414-8 - Isolamento, identificação e desenvolvimento de marcadores moleculares para avaliação de Aspergillus niger produtores de fumonisina B2 e ocratoxina A
Beneficiário:Beatriz Thie Iamanaka
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular