Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Caferana seeds (Bunchosia glandulifera) as a new source of nutrients: Evaluation of the proximal composition, solvent extraction, bioactive compounds, and delta-lactam isolation

Texto completo
Autor(es):
Fraga, Sara [1] ; Nasario, Fabio Domingues [2] ; Goncalves, Daniel [1] ; Cabral, Fernando Antonio [1] ; Maximo, Guilherme Jose [1] ; de Almeida Meirelles, Antonio Jose [1] ; Marsaioli, Anita Jocelyne [2] ; Sampaio, Klicia Araujo [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Food Engn FEA, 80 Monteiro Lobato St, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Inst Chem IQ, 126 Josue de Castro St, BR-13083861 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CHEMISTRY-X; v. 12, DEC 30 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The proximal composition, amino acid, carbohydrate, and volatile profiles of caferana (Bunchosia glandulifera) seeds flour were here assessed. Seeds were also subjected to the following extraction processes: one with pressurized ethanol (PLE) and two with ethanol + supercritical CO2 mixture at different temperatures and pressures (SC1 and SC2). Extracts were characterized in terms of caffeine, total phenolic, and delta-lactam. The characterization of caferana seed and its extracts is unprecedented in terms of carbohydrate and volatiles profiles, besides the delta-lactam identification/isolation. SC2 extract exhibited a higher caffeine (9.3 mg/g) and delta-lactam (29.4 mg/g) content, whereas the PLE extract contained a higher total phenolic amount (3.0 mgGAE/g). Caferana is regionally associated to protective effects on mental health. Its byproduct (seed) revealed to be a promising source of bioactive compounds, and a potential raw material of nutritive extracts and flours that can be incorporated into pharmaceutical, nutraceutical, cosmetic, and food products. (AU)

Processo FAPESP: 14/50249-8 - Green chemistry: sustainable synthetic methods employing benign solvents, safer reagents, and bio-renewable feedstock
Beneficiário:Arlene Gonçalves Corrêa
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Centros de Pesquisa em Engenharia
Processo FAPESP: 18/13207-6 - Extração e simulação computacional da produção de biodiesel etanólico de óleo de amendoim
Beneficiário:Daniel Gonçalves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/07978-0 - Processos multi-enzimáticos em cascata aplicados a síntese de alcaloides
Beneficiário:Anita Jocelyne Marsaioli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático