Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Ethnoveterinary for food-producing animals and related food safety issues: A comprehensive overview about terpenes

Texto completo
Autor(es):
da Silva, Jonas Joaquim Mangabeira [1] ; Campanharo, Sarah Chagas [1] ; Paschoal, Jonas Augusto Rizzato [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Biomol Sci, Sch Pharmaceut Sci Ribeirao Preto, Ave Cafe S-N, BR-14040903 Ribeirao Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY; v. 20, n. 1, p. 48-90, JAN 2021.
Citações Web of Science: 3
Resumo

Alternatives to the use of conventional veterinary drugs in food-producing animals have gained attention, such as the use of natural products (NPs), mainly to soften the risks to the animal, the environment, and consumer's health. Although NPs have consistent advantages over conventional drugs, they cannot be considered risk free under food safety matters. In this way, this document presents a comprehensive overview of the importance of considering both the pharmacological and toxicological properties of the constituents of a NP from plants intending the standardization and regulation of its use in food-producing animals. Terpenes are the most diverse class of natural substances present in NP of vegetal origin with a broad range of biological activities that can be explored in veterinary science; however, certain plants and terpenes also have significant toxic effects, a fact that can harm the health of animals and consequently generate economic losses and risks for humans. In this context, this review gathered scientific data of vegetal species of importance to ethnoveterinary for food-producing animals, which produce terpenes, its biological effects, and their implications on food safety issues for consumers. For this, more than 300 documents were selected from different online scientific databases. The present data and discussion may contribute to the rational commercial exploration of this class of NPs in veterinary medicine. (AU)

Processo FAPESP: 19/06159-8 - Estudos para o uso seguro de eritromicina e doxiciclina em peixes de importância comercial nacional
Beneficiário:Jonas Augusto Rizzato Paschoal
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/15052-7 - Investigação da persistência residual de constituintes tóxicos da oleorresina de Copaifera duckei Dwyer utilizada na Piscicultura
Beneficiário:Jonas Joaquim Mangabeira da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/05536-0 - Eritromicina na aquicultura: estudos de incorporação do fármaco na ração e de depleção residual em peixe
Beneficiário:Sarah Chagas Campanharo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 12/18334-0 - Resíduos de medicamentos veterinários em alimentos: métodos analíticos multiclasses empregando LC-MS/MS, dados de exposição e estudos de depleção residual
Beneficiário:Jonas Augusto Rizzato Paschoal
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores