Busca avançada
Ano de início
Entree


Effect of maleic anhydride-based compatibilizer incorporation on the properties of multilayer packaging films for meat products

Texto completo
Autor(es):
Turriziani, Bruna Bonato ; Perez, Mary Angela Favaro ; Kiyataka, Paulo Henrique Massaharu ; Vieira, Ronierik Pioli ; Marangoni Junior, Luis ; Alves, Rosa Maria Vercelino
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF POLYMER RESEARCH; v. 30, n. 6, p. 11-pg., 2023-06-01.
Resumo

This research aimed to explore the effect of different concentrations (5-7%) of PCA-MA (polyolefin compatibilizer additive with maleic anhydride) on the properties and migration potential of two different multilayer packaging materials currently used for meat products: PE/PE/ad/PA/ad/PE/PE and PE/ad/PA/EVOH/PA/ad/PE (PE: polyethylene; ad: adhesive; PA: polyamide; EVOH: ethylene vinyl alcohol). The incorporation of PCA-MA resulted in the reduction of the crystallinity index and consequently, a reduction in tensile strength and puncture resistance was experienced. Additionally, a loss of water vapor barrier was observed, and the overall and specific migrations of maleic anhydride to the aqueous and fatty food simulants were below the quantification limit of the methods used. Therefore, they are within the specifications of the current legislation of food contact materials. Overall, although PCA-MA incorporation resulted in some loss of packaging properties, this additive can be considered an attractive alternative to facilitate the recycling process of these complex materials. (AU)

Processo FAPESP: 18/15758-0 - EMU concedido no processo 2017/50349-0: sistema de medição de permeabilidade ao oxigênio
Beneficiário:Eloísa Elena Corrêa Garcia
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 18/15759-6 - EMU concedido no processo 2017/50349-0: sistema de medição de permeabilidade ao vapor dágua
Beneficiário:Eloísa Elena Corrêa Garcia
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 21/04043-2 - Interação alimento-embalagem-processo: efeito de tecnologias emergentes de processamento e de diferentes simulantes de alimentos sobre as propriedades de embalagens
Beneficiário:Luís Marangoni Júnior
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/50349-0 - Plano de desenvolvimento institucional em pesquisa do Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL (PDIp)
Beneficiário:Claire Isabel Grígoli de Luca Sarantópoulos
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Modernização de Institutos Estaduais de Pesquisa
Processo FAPESP: 21/11967-6 - Centro de Ciências para o Desenvolvimento CCD - Soluções para os resíduos pós-consumo: embalagens e produtos
Beneficiário:Eloísa Elena Corrêa Garcia
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Ciência para o Desenvolvimento