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Processing Strategies for Extraction and Concentration of Bitter Acids and Polyphenols from Brewing By-Products: A Comprehensive Review

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Autor(es):
Silva, Klycia Fidelis Cerqueira e ; Strieder, Monique Martins ; Pinto, Mariana Barreto Carvalhal ; Rostagno, Mauricio Ariel ; Hubinger, Miriam Dupas
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PROCESSES; v. 11, n. 3, p. 29-pg., 2023-03-01.
Resumo

Annually, 221 million tons of agro-food by-products are generated worldwide, causing diverse environmental issues due to incorrect discharge. Hot trub, spent hops, brewer's spent grains, and brewer's spent yeast are the by-products produced in the beer manufacturing chain. These by-products contain fibers, proteins, polyphenols, essential oils, and taste compounds, presenting high possibilities of use as alternative raw materials. In this review, we compiled the knowledge gaps of brewing by-product reuse, from phytochemical compound extractions to concentration approaches, mainly concerning bitter acids and polyphenols. Moreover, we assessed and discussed the emerging technologies and alternative solvents that have allowed for higher extraction yields. We illustrated the importance of purification and concentration steps of non-destructive methods for added value in products from reuse approaches. Finally, we showed the relevance of scale-up and economic feasibility studies in order to encourage the implementation of facilities that produce bitter acids and polyphenols from alternative sources such as hot trub and spent hops. (AU)

Processo FAPESP: 21/12264-9 - Avaliação técnico-econômica do acoplamento de tecnologias emergentes e de solventes verdes ao sistema bidimensional de extração, separação e análise para obtenção de composto fenólicos de resíduos da indústria de café e de bebidas vegetais
Beneficiário:Monique Martins Strieder
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 21/06863-7 - Utilização de polissacarídeos e proteínas para obtenção de óleos estruturados: substituição de gordura e veiculação de curcumina
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/27354-3 - Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático