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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Arginase inhibition, antibacterial and antioxidant activities of Pitanga seed (Eugenia uniflora L.) extracts from sustainable technologies of high pressure extraction

Texto completo
Autor(es):
Santos, Debora Nascimentoe [1] ; de Souza, Larissa Lima [1] ; Fernandes de Oliveira, Carlos Augusto [1] ; Silva, Edson Roberto [2] ; de Oliveira, Alessandra Lopes [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, FZEA, Dept Engn Alimentos, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, FZEA, Dept Med Vet, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD BIOSCIENCE; v. 12, p. 93-99, DEC 1 2015.
Citações Web of Science: 4
Resumo

Pitanga seed extracts from supercritical extraction (SFE), pressurized liquid extraction (PLE) and conventional Soxhlet extraction had their bioactive properties tested in vitro. The essays included antioxidant (reducing power, DPPH center dot and ABTS(center dot+)) and antibacterial (S. aureus, E. coil, P. aeruginosa and B. subtilis) activities, as well as the arginase enzyme inhibition test. Purified PLE extracts presented the highest antioxidant capacity (33.37 mu M Trolox x g(-1) extract) and arginase inhibition (75.96%). All extracts presented the same value of minimum concentration inhibition, 125 mu g x g(-1), indicating high antibacterial potential. The purified fractions from extracts obtained using SFE and PLE processes had increased arginase from Leishmania inhibition, 48.48% and 75.96% respectively, compared to Soxhlet (37.59%). These findings suggest that using different extraction methods on Pitanga seed can produce compounds with diverse activities. Extracts from Pitanga seed, a residue from the juice processing industry, possess characteristic fruit volatiles and could be used as natural aroma enrichment of Pitanga products or in functional foods formulations since compounds of the extracts present bioactive activities. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 08/00148-0 - Obtenção e análise de extratos de sementes de pitanga (Eugenia uniflora L.) obtidos pelo emprego de dióxido de carbono supercrítico
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/16665-3 - Extração de óleo de grãos de café verdes por fluido supercrítico, fluido pressurizado e comparação de sua composição com o óleo de café obtido por prensagem dos grãos pelos pequenos produtores do estado de São Paulo - análise da concentração de diterpenos
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular