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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Active edible coatings with Boldo extract added and their application on nut products: reducing the oxidative rancidity rate

Texto completo
Autor(es):
Bonilla, Jeannine [1] ; Poloni, Talita [1] ; Sobral, Paulo J. A. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Anim Sci & Food Engn, Ave Duque de Caxias Norte 225, BR-22513635 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 53, n. 3, p. 700-708, MAR 2018.
Citações Web of Science: 6
Resumo

Brazil and Cashew nuts were coated with pure (gelatin, chitosan, sodium caseinate) or blended (gelatin:chitosan, gelatin:sodium caseinate) coating solutions, with and without Boldo-of-Chile extract. Brazil nuts exhibited lower moisture content (1.6%) and higher fat content (56.5%) when compared to Cashew nuts (4.7% and 45.5%, respectively). Similar content (approximate to 37.0%) of oleic and linoleic fatty acids was displayed by Brazil nuts, in contrast to Cashew nuts, which showed 64.9% of oleic and 17.5% of linoleic fatty acids. Sodium caseinate solution displayed higher instability index, which was significantly reduced when using gelatin. Coating thickness (20m) of the nuts was evaluated by scanning electron microscopy analysis. A lower transmission rate of oxygen was observed in blended films with Boldo extract. Lastly, due to the oxygen barrier effect and the addition of Boldo extract, the coatings protected Brazil and Cashew nuts against oxidation, when compared with the unprotected samples, during 120days of storage. (AU)

Processo FAPESP: 01/03577-0 - Industrialização de filmes biodegradáveis de amido
Beneficiário:Olivier François Vilpoux
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa Inovativa em Pequenas Empresas - PIPE
Processo FAPESP: 14/03288-8 - Desenvolvimento e aplicação de filmes comestíveis ativos com propriedades antioxidantes e/ou antimicrobianas para uso em alimentos
Beneficiário:María Jeannine Bonilla Lagos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 16/07009-1 - Obtenção e caracterização de filmes bioativos à base de gelatina e quitosana, com incorporação de óleos essenciais de gengibre ou eugenol
Beneficiário:Talita Souza Poloni
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica