Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Recent advances and possibilities for the use of plant phenolic compounds to manage ageing-related diseases

Texto completo
Autor(es):
Arruda, Henrique Silvano [1, 2] ; Neri-Numa, Iramaia Angelica [1] ; Kido, Larissa Akemi [2, 3] ; Marostica Junior, Mario Roberto [2] ; Pastore, Glaucia Maria [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Sci, Bioflavors & Bioact Cpds Lab, Monteiro Lobato St 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food & Nutr, Nutr & Metab Lab, Monteiro Lobato St 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Inst Biol, Dept Struct & Funct Biol, Reprod Biol Lab, Bertrand Russel Ave S-N, BR-13083865 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Functional Foods; v. 75, DEC 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Ageing is an emerging global public health concern due to the increasing number of elderly people and ageing related degenerative disorders. Given the absence of effective treatments to manage ageing-related diseases, increasing efforts have been directed to find ways to reduce the risk of developing these disorders. Among them, plant phytochemicals, such as phenolic compounds, are considered potential anti-ageing agents due to their multifaceted biochemical actions. In this review, we focus on presenting the results of the last few years and pioneer researches mainly with animal models and human trials showing the key role of phenolic compounds as potential anti-ageing agents. Recent advances demonstrated that several phenolic compounds can reduce the risk and/or delay ageing-related disorders, including neurodegenerative diseases, metabolic syndromes, and cancers particularly by modulating signalling pathways involved in inflammation, oxidative damage, autophagy, and apoptosis. Therefore, plant phenolic compounds can be a complementary and alternative tool for managing ageing-related diseases. (AU)

Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/01573-5 - Efeitos do extrato do bagaço do maracujá-azedo (Passiflora edulis) in vitro e in vivo: capacidade quimiopreventiva e anti-inflamatória de compostos fenólicos frente à progressão do câncer de próstata
Beneficiário:Larissa Akemi Kido de Barros
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático