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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Long-term supplementation with phenolic compounds from jaboticaba (Plinia jaboticaba (Vell.) Berg) reduces adiposophaty and improves glucose, lipid, and energy metabolism

Texto completo
Autor(es):
Moura, Marcio H. C. [1] ; Donado-Pestana, Carlos M. [1, 2] ; Rodrigues, Larissa [1] ; Pessoa, Erika V. M. [1] ; Rossi e Silva, Rafaela [1] ; Festuccia, Willian T. [3] ; Genovese, Maria Ines [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, Dept Alimentos & Nutr Experimental, Av Prof Lineu Prestes, 580, Bloco 14, BR-05508900 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr FoRC, Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Inst Ciencias Biomed, Dept Fisiol & Biofis, Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 143, MAY 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Obesity is a critical public health problem worldwide that has been associated to non-communicable diseases (NCD), such as type 2 diabetes (T2DM), non-alcoholic fatty lipid diseases (NAFLD) and inflammatory diseases. Polyphenols from several food sources have been studied as one option against these health problems. Sabara jaboticaba (Plinia jaboticaba (Vell.) Berg) is a Brazilian berry rich in ellagic acid derivatives and anthocyanins. Here we investigated the effects of a phenolic-rich extract from Sabara jaboticaba (PEJ) in a diet-induced obesity animal model. PEJ at two doses, 50 mg gallic acid equivalent (GAE)/kg body weight (BW) and 100 mg GAE/kg BW, were administered by daily gavage to obese C57BL/6J mice for 14 weeks. PEJ prevented the excessive body weight and adiposity, adipocyte hypertrophy, inflammation, hyperglycemia, glucose intolerance, insulin resistance, hypercholesterolemia, and hepatic lipid accumulation, as well as increased energy expenditure. In conclusion, polyphenols from Sabara jaboticaba presented several powerful therapeutic properties relevant for fighting obesity and associated health problems. (AU)

Processo FAPESP: 18/24477-4 - Modulação da microbiota intestinal e análise proteômica tecidual na inflamação e resistência à insulina induzidas pela obesidade: Papel dos polifenóis de frutos nativos brasileiros da família das mirtáceas
Beneficiário:Maria Ines Genovese Rodriguez
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 20/16542-0 - Relação entre inflamação e metabolismo primário no período pós-prandial
Beneficiário:Carlos Mario Donado Pestana
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado