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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Healthful grain foods consumption by Sao Paulo residents: a 12-year analysis and future trends

Texto completo
Autor(es):
Fontanelli, Mariane de M. [1] ; Sales, Cristiane H. [1] ; de Castro, Michelle A. [2] ; Fisberg, Regina M. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sch Publ Hlth, Dept Nutr, BR-01246904 Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Sao Paulo City Hall, Secretariat Educ Sao Paulo, Sch Feeding Coordinat, Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PUBLIC HEALTH NUTRITION; v. 24, n. 10, p. 2987-2997, JUL 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Objective: Understanding trends in grain consumption is essential to tackle the low consumption of healthful grain foods. This study aimed to evaluate trends and determinants of grain foods meeting the <= 10:1 carbohydrate:fibre ratio (<= 10:1 ratio) in Brazil and to estimate this intake for the next years. Design: Three editions of the cross-sectional, population-based study Health Survey of Sao Paulo (2003, 2008 and 2015). Setting: Urban area of Sao Paulo, Brazil. Participants: The sample included 5801 participants aged 12 years or more. Results: A growing trend in the intake of these foods (0 center dot 9 percentage of energy (%E) in 2003 to 1 center dot 5 %E in 2015) was observed. Also, the proportion of the population consuming at least one grain food meeting the <= 10:1 ratio increased from 8 center dot 7 % in 2003 to 15 center dot 8 % in 2015, and 20 center dot 3 % of the population would be consuming some kind of healthful grain food by 2030. Sociodemographic factors associated with the consumption of grain foods meeting the <= 10:1 ratio changed according to study edition, but overall, older individuals (+79 %), females (+28 %), those with higher education (+138 %) and higher family income (+135 %) were more likely to consume grain foods meeting the ratio, whereas participants who self-reported black, brown or indigenous ethnicity were less likely to consume these foods (-30 %). Conclusions: There was a growing trend to consume grain foods meeting the <= 10:1 ratio from 2003 to 2015, but this consumption continues to be far from recommended levels. Intersectoral changes are urgently needed in order to increase the intake of healthful grain foods. (AU)

Processo FAPESP: 16/18742-1 - Índice de qualidade do carboidrato: panorama da última década, relação com o status de micronutrientes e a resistência à insulina
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Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/15831-0 - Fatores dietéticos, homocisteína, polimorfismos do gene MTHFR e risco cardiovascular em adultos e idosos: estudo de base populacional - ISA - capital
Beneficiário:Regina Mara Fisberg
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/22113-9 - Indicadores bioquímicos do estado nutricional de micronutrientes e consumo alimentar habitual de residentes do Município de São Paulo - Estudo ISA 2013
Beneficiário:Regina Mara Fisberg
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 98/14099-7 - Inquérito de saúde no estado de São Paulo, inquérito domiciliar de base populacional em municípios do estado de São Paulo - 1999-2000
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa em Políticas Públicas
Processo FAPESP: 07/51488-2 - Métodos para estimativa da prevalência de inadequação de nutrientes em indivíduos residentes no município de São Paulo
Beneficiário:Regina Mara Fisberg
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular