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Beet (Beta vulgaris L.) stalk and leaf supplementation changes the glucose homeostasis and inflammatory markers in the liver of mice exposed to a high-fat diet

Texto completo
Autor(es):
Lorizola, Isabela Micheletti ; Miyamoto, Josiane Erica ; Figueiredo Vieira, Ana Luiza ; Sumere, Beatriz Rocchetti ; Neves Bezerra, Rosangela Maria ; Torsoni, Marcio Alberto ; Torsoni, Adriana Souza ; Rostagno, Mauricio Ariel ; Milanski, Marciane ; Capitani, Caroline Dario
Número total de Autores: 10
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CHEMISTRY: MOLECULAR SCIENCES; v. 2, p. 10-pg., 2021-07-30.
Resumo

Although beet stalks and leaves are not consumed and are usually discarded, they are an important source of bioactive flavonoids possessing antioxidant and anti-inflammatory activity. The aim of this study was to assess the effect of supplementation with beet stalks and leaves on metabolic parameters and glucose homeostasis in mice exposed to a high-fat diet. Six-week-old male Swiss mice were randomly divided into five experimental groups submitted to either standard diet (CT) or high-fat diet (HF), and HF-fed mice were subdivided into three treatment groups supplemented with oven-dehydrated beet stalks and leaves (SL), lyophilized beet stalks and leaves (Ly) or beet stalk and leaf extract (EX). Supplementation with SL promoted a mild improvement in the glucose homeostasis and decreased the protein levels of TNF alpha with no alterations in hepatic triglyceride content. It remains to be clarified if the enhancement in the glucose homeostasis observed in HFSL could be a consequence of improvement in pancreatic insulin secretion and/or glucose uptake from skeletal muscle and white adipose tissues. (AU)

Processo FAPESP: 13/04304-4 - Desenvolvimento de sistemas integrados para a análise de compostos bioativos em produtos naturais utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 13/18498-5 - Avaliação do efeito de talos e folhas de beterraba (Beta vulgaris L.) no strees oxidativo de animais submetidos a dieta hiperlipídica
Beneficiário:Isabela Micheletti Lorizola
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 16/24768-3 - Avaliação de parâmetros metabólicos em resposta à ingestão de gordura interesterificada em animais experimentais: mecanismos moleculares envolvidos
Beneficiário:Josiane Érica Miyamoto
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/15035-0 - Avaliação dos parâmetros metabólicos e da gliconeogênese hepática em animais submetidos à dieta controle e hiperlipídica suplementadas com talos e folhas de beterraba (beta vulgaris l.)
Beneficiário:Caroline Dario Capitani
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 11/51205-6 - Papel da autofagia na indução de apoptose em neurônios hipotalâmicos em resposta a ácidos graxos saturados
Beneficiário:Marciane Milanski Ferreira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular