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Oleosomes from Buriti (Mauritiaflexuosa L. f.): Extraction, characterization and stability study

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Autor(es):
Pereira, Willias Fabio Silva ; Furtado, Guilherme de Figueiredo ; Feltre, Gabriela ; Hubinger, Miriam Dupas
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES; v. 82, p. 14-pg., 2022-10-18.
Resumo

This study proposes a new strategy for extracting lipids from Buriti fruit in the form of oleosomes (OB) using an alkaline extraction medium and also evaluates the stability of OB under different pH conditions. The extracted oleosomes were evaluated under three pH conditions (2, 4.5 and 7) and showed sizes between 14.33 +/- 0.03 and 16.44 +/- 0.08 mu m. Their zeta potential values varied with increasing pH (from 2 to 9), with an isoelectric point between pH 2.0 and 3.0. Proteins associated with oleosomes were observed between 14 and 29 kDa. The stability of the oleosome emulsions was confirmed by measuring the droplet size (D3,2) which showed constant values during 28 days of storage. The Turbiscan stability index (TSI) also corroborates the stability of these emulsions in the same storage period. Furthermore, the carotenoid content in the oleosome emulsions was more stable than the carotenoids in bulk Buriti oil during 28 days of storage. (AU)

Processo FAPESP: 21/06863-7 - Utilização de polissacarídeos e proteínas para obtenção de óleos estruturados: substituição de gordura e veiculação de curcumina
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/08130-1 - Fórmulas infantis modelo: influência do tipo de proteína e do tipo de óleo nas propriedades das emulsões e das partículas e seu impacto na lipólise, proteólise e desintegração durante a digestão in vitro
Beneficiário:Guilherme de Figueiredo Furtado
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/27354-3 - Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático