Busca avançada
Ano de início
Entree


Versatile Polysaccharides for Application to Semi-Solid and Fluid Foods: The Pectin Case

Texto completo
Autor(es):
Toniazzo, Taise ; Fabi, Joao Paulo
Número total de Autores: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FLUIDS; v. 8, n. 9, p. 17-pg., 2023-09-01.
Resumo

Pectin is a versatile polysaccharide produced mainly from natural food sources and agro-industrial wastes, adding value to these by-products. For food applications, it is necessary that pectin first interacts with water for technical purposes. As a food additive, pectin acts as a solution thickener and gelling agent for food formulation, even in concentrations of less than 1 (g/100 mL or g/100 g), and it is sufficient to influence food products' stability, rheology, texture, and sensory properties. Therefore, this review paper attempts to discuss the versability of pectin use, focusing on food application. It starts by showing the chemical structure, the sources' potential, thickening, and gelling mechanisms and concludes by showing the main applications to the food sector and its rheological properties. (AU)

Processo FAPESP: 22/12834-2 - Efeitos das pectinas modificadas na saúde intestinal: estudos pré-clínicos e clínicos para avaliar efeitos celulares, transcricionais e epigenéticos
Beneficiário:Joao Paulo Fabi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/19266-1 - Desenvolvimento e caracterização de mel em pó produzido pelos métodos de spray drying e spray chilling
Beneficiário:Taíse Toniazzo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/26525-9 - Efeitos na digestibilidade do mel em pó em modelo semi-dinâmico
Beneficiário:Taíse Toniazzo
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs