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Modulating digestion by composite interfacial layer in structured oil-in-water emulsions

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Autor(es):
Okuro, Paula K. ; Gomes, Andresa ; Cunha, Rosiane L.
Número total de Autores: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: COLLOIDS AND SURFACES A-PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS; v. 675, p. 11-pg., 2023-10-20.
Resumo

Oleogels were applied as the lipid phase in oil-in-water (O/W) emulsions as a strategy to modulate in vitro lipid digestion. Lipid phase was structured with fruit wax (FW) or FW combined with lecithin (phosphatidylcholine-rich fraction) (FWLEC), while emulsifiers with low (Tween 80- T80) or high (whey protein isolate- WPI) molecular weight emulsifiers were added in the aqueous phase. All emulsions showed comparable mean droplet size (1.2-1.5 & mu;m). The combined effect of emulsifiers (T80 and WPI) and oleogelators (FW and LEC) influenced interfacial behavior, modifying the profile of surface pressure over time and interfacial elasticity (0.9-22.7 mN/m). After the simulation of gastric conditions, WPI emulsions yielded larger droplet sizes, lower absolute values of & zeta;-potential and extensive aggregation of droplets compared to T80-stabilized emulsions. On the other hand, intestinal lipolysis was highly influenced by the presence of oleogelators and emulsifiers forming the interface of the droplets (32.9-65.1% of free fatty acids released). Interestingly, emulsified FWLEC oleogels stabilized by WPI led to reduced lipolysis, showing the lowest rate and extent of free fatty acids released. This outcome shed light on designing mixed interfaces for lipid digestion control purposes. (AU)

Processo FAPESP: 18/20308-3 - Sistemas estruturados coloidais com base oleosa: comportamento da estrutura frente à digestibilidade e aumento da biodisponibilidade de bioativo
Beneficiário:Paula Kiyomi Okuro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/27354-3 - Arquitetura de sistemas de liberação coloidais: qual é o papel da estrutura na digestibilidade?
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/26046-3 - Avaliação de emulsões com alto carregamento de fase dispersa como estratégia para modulação da digestão lipídica in vitro e da bioacessibilidade de componente bioativo
Beneficiário:Paula Kiyomi Okuro
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 19/26348-0 - Encapsulação de agentes bioativos apolares em emulsões convencionais, emulsões de Pickering e nanoemulsões: aplicação em filmes ativos, e estudos sobre conservação da atividade e liberação controlada
Beneficiário:Andresa Gomes Brunassi
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado