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Multilayer microparticles for programmed sequential release of phenolic compounds from Eugenia stipitata: Stability and bioavailability

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Autor(es):
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de Oliveira, Williara Queiroz ; Numa, Iramaia Angelica Neri ; Alvim, Izabela D. ; Azeredo, Henriette M. C. ; Santos, Leticia B. ; Borsoi, Felipe T. ; de Araujo, Fabio F. ; Sawaya, Alexandra C. H. F. ; do Nascimento, Gustavo C. ; Clerici, Maria Teresa P. S. ; do Sacramento, Celio K. ; Pastore, Glaucia Maria
Número total de Autores: 12
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 443, p. 12-pg., 2024-01-31.
Resumo

A co-delivery system based on multilayer microparticles was developed and characterized for the sequential release of phenolic compounds (PCs) using different encapsulation processes (spray drying: SD and drying-chilling spray: SDC) and wall materials to improve the stability and bioavailability of PCs. Samples were characterized in terms of process yield (PY%), phenolic retention efficiency (PRE%), chemical structure and crystallinity (NMR, FTIR, DXR), thermal stability (DSC and FT-IR), anti-radical capacity (ORAC and ABTS) and in vitro digestion. PRE% of samples by SD were higher (p < 0.05) than SDC due to the formation of PCs from CRF (car & aacute;-roxo flour). NMR, FTIR, DXR confirmed the presence of key components and interactions for the formation of the advanced co-delivery system. The SDC particles showed crystalline regions by XRD and were stable at similar to 47 degrees C. All samples showed good release of PC in the intestinal phase, and antiradical capacity that reached 23.66 mu mol TE g(-1). (AU)

Processo FAPESP: 20/08761-4 - Caracterização química de compostos bioativos de plantas alimentícias não convencionais (panc) para o desenvolvimento de produtos com apelo funcional
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 20/15163-6 - Determinação da composição química, bioacessibilidade e avaliação das atividades antidiabéticas e prebióticas dos frutos de Xique-Xique (Pilosocereus gounellei) e Mandacaru (Cereus jamacaru)
Beneficiário:Fábio Fernandes de Araújo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 22/04530-3 - Potencial antidiabético dos frutos de xique-xique (Pilosocereus gounellei) e mandacaru (Cereus jamacaru) após fermentação colônica
Beneficiário:Fábio Fernandes de Araújo
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado