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Unlocking the Industrial Potential of Cambuci Peel: A Sustainable Approach Based on Its Physicochemical Profile

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Autor(es):
Jimenez Moreno, Juver Andrey ; Linhares Cruz Tabosa Barroso, Tiago ; Nochi Castro, Luiz Eduardo ; Saragiotto Colpini, Leda Maria ; Sanchez Bragagnolo, Felipe ; Rostagno, Mauricio Ariel ; Forster Carneiro, Tania
Número total de Autores: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: RESOURCES-BASEL; v. 14, n. 7, p. 16-pg., 2025-07-04.
Resumo

Cambuci is a native fruit from Brazil, and during the processing of this fruit, the peel is typically discarded due to limited knowledge of its physicochemical characteristics, which restricts its potential applications across various industries. Given the lack of detailed physicochemical characterization of this by-product in the literature, this study aimed to analyze key parameters to expand on our understanding of this raw material and stimulate interest from both academia and industry. The cambuci peel was found to have a moisture content of 9.41 +/- 1.69% dw (dry weight), total solids of 90.59 +/- 1.69% dw, and volatile solids of 87.41 +/- 1.69%. Its ash content was 3.18 +/- 0.41%, while the chemical oxygen demand (COD) reached 420.54 +/- 9.88 mg L-1. The total protein content was 4.93 +/- 0.04 g/100 g dw, with reducing sugars at 108.22 +/- 3.71 mg g-1 and non-reducing sugars at 30.58 +/- 3.16 mg g-1. Neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) were determined as 36.65 +/- 0.19% dw and 18.91 +/- 0.05% dw, respectively, with hemicellulose content of 17.74 +/- 0.20% dw. Chromatographic analysis identified key bioactive compounds, including ellagic and gallic acid, which hold significant potential for pharmaceutical and food industry applications. Thermogravimetric analysis revealed three distinct decomposition zones, corresponding to physisorbed water, hemicellulose decomposition, and cellulose degradation, respectively. The results demonstrate the valuable physicochemical and biochemical properties of cambuci peel, supporting its potential for the development of new bioproducts aligned with circular economy principles. This study lays the foundation for further research into this underutilized by-product and its application in diverse industrial sectors. (AU)

Processo FAPESP: 18/14938-4 - Waste2energy: integração das tecnologias supercrítica e digestão anaeróbia através de um sistema automatizado para produção de precursores de biocombustíveis
Beneficiário:Tânia Forster Carneiro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 21/04096-9 - Integração dos processos extração/hidrólise em água subcrítica e purificação para a valorização de bagaço de uva em um conceito de biorrefinaria
Beneficiário:Luiz Eduardo Nochi de Castro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 23/04479-0 - EXTRAÇÃO E HIDRÓLISE EM REATOR AUTOMATIZADO IN-LINE COMO TECNOLOGIA PARA VALORIZAÇÃO DA CASCA DE CAMBUCI (Campomanesia phaea Berg.)
Beneficiário:Juver Andrey Jimenez Moreno
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 23/02064-8 - Bioprocessos sustentáveis para a valorização do bagaço de caju (Anacardium occidentale): integração do pré-tratamento hidrotérmico e processos fermentativos para produção de compostos de valor agregado em um conceito de biorrefinaria
Beneficiário:Tiago Linhares Cruz Tabosa Barroso
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/14582-5 - Desenvolvimento de um sistema bidimensional de extração, separação e análise para avaliação da bioatividade de fitoquímicos
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 22/10469-5 - Aplicação de ferramentas in silico para a extração de compostos bioativos de subprodutos agrícolas por meio de líquidos expandidos por gás e solventes alternáveis e verdes
Beneficiário:Felipe Sanchez Bragagnolo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado