Liquid-liquid equilibrium data for the system limo... - BV FAPESP
Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Liquid-liquid equilibrium data for the system limonene plus carvone plus ethanol + water at 298.2 K

Texto completo
Autor(es):
Oliveira, Cassia M. [1] ; Koshima, Cristina C. [1] ; Capellini, Maria C. [1] ; Carvalho, Fernanda H. [1] ; Aracava, Keila K. [1] ; Goncalves, Cintia B. [1] ; Rodrigues, Christianne E. C. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn ZEA FZEA, Separat Engn Lab LES, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Fluid Phase Equilibria; v. 360, p. 233-238, DEC 25 2013.
Citações Web of Science: 16
Resumo

This paper presents experimental liquid-liquid equilibrium data at 298.2 K for systems composed of limonene, carvone and hydrous ethanol with five different levels of water in the solvent. The experimental data were correlated using the NRTL and UNIQUAC models, and both thermodynamic equations provided good descriptive quality. In the parameter correlation procedure, mean deviations between the calculated and experimental data of less than 0.0037 were obtained for systems with major contents of water in the solvent. With respect to systems that contained lower concentrations of water in the solvent, we predicted the phase compositions by considering the previously obtained set of parameters. The experimental results showed that as the water content in the solvent phase was increased, the values of the limonene and carvone distribution coefficients decreased. However, the oxygenated compound always exhibited a greater distribution coefficient value. The addition of water to the system also influenced the phase splitting region, and the increased water content in the solvent is responsible for making deterpenation of the essential oil using ethanol a feasible process. (C) 2013 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/02476-7 - Desterpenação de óleos essenciais por extração líquido-líquido: estudo experimental e simulação do processo
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/03235-0 - Modelagem termodinâmica do equilíbrio líquido-líquido de sistemas contendo limoneno, carvona, etanol e água
Beneficiário:Cássia Maria de Oliveira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 10/20789-0 - Fracionamento de óleos essenciais por extração líquido-líquido em coluna de discos rotativos perfurados: estudo experimental e simulação do processo
Beneficiário:Cristina Chiyoda Koshima
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/17271-1 - Estudo do equilíbrio líquido-líquido de sistemas compostos por componentes do óleo essencial de orégano e solvente alcoólico
Beneficiário:Maria Carolina Capellini
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 06/05973-3 - Deterpenação de óleos essenciais por extração líquido-líquido
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular