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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Replacing modified starch by inulin as prebiotic encapsulant matrix of lipophilic bioactive compounds

Texto completo
Autor(es):
Zabot, Giovani L. ; Silva, Eric Keven ; Azevedo, Viviane M. ; Meireles, M. Angela A.
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 85, p. 26-35, JUL 2016.
Citações Web of Science: 15
Resumo

The purpose of this work was to replace modified starch (SF) by inulin (IN), a prebiotic carbohydrate, during emulsification assisted by ultrasound. Oregano extract was encapsulated using five proportions of IN and SF as wall materials. The effect of such substitution on the microparticle characteristics was evaluated. Attempting to contribute with the increasing demand for prebiotic consumption, mixing one part of SF with three parts of IN (1:3, mass basis) yielded encapsulation efficiency equal to 66 +/- 1% and the largest thymol retention: 84 +/- 9%. Besides the entrapment of thymol, high amount of other compounds present in oregano extract could be entrapped in the polymeric matrix: 92 +/- 1%. Reduction of the micropartides sizes when increasing the proportion of inulin was also observed. Comprising such results and those presented for powder morphology, surface extract, particle size distribution, X-ray diffraction and thermal stability, the proportion 1:3 (SF:3IN) is a favorable prebiotic encapsulant matrix for encapsulating oregano extract and retaining target bioactive compounds. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 14/15685-1 - Intensificação de processos para obtenção de extratos naturais e formação de partículas on-line usando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Giovani Leone Zabot
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 12/10685-8 - Combinação/acoplamento de processos para a produção e encapsulamento de extratos vegetais de alto valor agregado: avaliação técnica e econômica
Beneficiário:Maria Angela de Almeida Meireles Petenate
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/13299-0 - Das sementes aos produtos finais: rotas possíveis de manufatura de Urucum aplicando intensificação e integração de processos
Beneficiário:Maria Angela de Almeida Meireles Petenate
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/22226-6 - Esterilização de alimentos líquidos utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Eric Keven Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado