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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Storage stability of 5-caffeoylquinic acid in powdered cocona pulp microencapsulated with hydrolyzed collagen and maltodextrin blend

Texto completo
Autor(es):
Vargas-Munoz, Diana Patricia [1, 2] ; Neves de Oliveira, Luiza Andreza [1] ; da Silva, Leticia Cardoso [3] ; Godoy, Helena Teixeira [3] ; Kurozawa, Louise Emy [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn, Sch Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] SENA, Ctr Agroforestal & Acuicola Arapaima, Puerto Asis, Putumayo - Colombia
[3] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci, Sch Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 137, NOV 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The encapsulation efficiency of spray-dried cocona pulp encapsulated with a blend of maltodextrin (MD) and hydrolyzed collagen (HC) (CP-ENC) and the stability, color parameters, antioxidant capacity (FRAP and ABTS), and 5-caffeoylquinic acid content were evaluated through 120 days of storage, at every 15 days, at 25 and 35 degrees C. The results of CP-ENC were compared to those of pure freeze-dried cocona pulp (CP-nENC). The sorption isotherms and glass transition temperatures (Tg) were determined in order to evaluate the stability of the cocona powder. The GAB model fitted well the experimental data for moisture sorption of samples. The high Tg for CP-ENC (132.02 degrees C) was attributed to the high molecular weight of encapsulating agents. The encapsulation efficiency and color parameters for CP-ENC kept constant values for 120 days. A loss of 30% in the antioxidant capacity occurred on day 75 for CP-ENC. The values of retention of 5-CQA for CP-ENC (83% and 68% when stored at 25 and 35 degrees C, respectively) were greater than those observed for CP-nENC. At 25 degrees C, stored CP-ENC had a higher retention and a longer half-life of 5-CQA (14.4 months) than CP-nENC. The results suggest that it is suitable to microencapsulate cocona pulp with MD and HC to improve protection of antioxidant compounds, throughout storage at 25 degrees C. (AU)

Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
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Processo FAPESP: 15/24351-2 - Análise de imagens e espectroscopia de infravermelho próximo (NIR) na avaliação de qualidade e autenticação de alimentos
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Processo FAPESP: 17/16835-5 - Processos integrados para agregação de valor ao extrato de soja e okara
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 11/04230-5 - Projeto de partículas para o acabamento funcional de têxteis: investigação de técnicas de microencapsulação
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores