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(Reference retrieved automatically from SciELO through information on FAPESP grant and its corresponding number as mentioned in the publication by the authors.)

Rheological properties and effect of the salt addition on the exopolysaccharides viscosity produced by bacteria of Rhizobium genus

Full text
Author(s):
Gabriel Aranda-Selverio [1] ; Ana Lúcia Barretto Penna [2] ; Luciana Frizarin Campos-Sás [3] ; Osvaldo dos Santos Junior [4] ; Ana Flora Dalberto Vasconcelos [5] ; Maria de Lourdes Corradi da Silva [6] ; Eliana Gertrudes Macedo Lemos [7] ; João Carlos Campanharo [8] ; Joana Léa Meira Silveira [9]
Total Authors: 9
Affiliation:
[1] Universidade Estadual Paulista. Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas. Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista. Instituto de Biociências, Letras e Ciências Exatas. Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos - Brasil
[3] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências e Tecnologia. Departamento de Física, Química e Biologia - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências e Tecnologia. Departamento de Física, Química e Biologia - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências e Tecnologia. Departamento de Física, Química e Biologia - Brasil
[6] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências e Tecnologia. Departamento de Física, Química e Biologia - Brasil
[7] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Tecnologia - Brasil
[8] Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Tecnologia - Brasil
[9] Universidade Federal do Paraná. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular - Brasil
Total Affiliations: 9
Document type: Journal article
Source: Química Nova; v. 33, n. 4, p. 895-899, 2010-00-00.
Field of knowledge: Biological Sciences - Biochemistry
Abstract

Viscosity of some polysaccharide solutions supports that these molecules can be applied in food sectors. Four exopolysaccharides (R1, R2, R3, R4) produced by different Rhizobium strains were selected. Sugar composition and differences in the uronic acid contents suggests that chemical structure of these molecules can vary when different culture conditions and strains are analyzed. The Power Law was the rheological model used to represent the experimental data of shear stress versus shear rate. All exopolysaccharides showed non-Newtonian behavior, with pseudoplastic characteristics. R1, R2 and R4 showed a slight increase in viscosity in the presence of 0,2 M NaCl. (AU)