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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Gelled Double-Layered Emulsions for Protection of Flaxseed Oil

Texto completo
Autor(es):
Kawazoe Sato, Ana Carla [1] ; Polastro, Mariana Zagatto [1] ; Furtado, Guilherme de Figueiredo [1] ; Cunha, Rosiane Lopes [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD BIOPHYSICS; v. 13, n. 3, p. 316-323, SEP 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Multilayer systems may present different functional properties according to the number of layers deposited, the type of biopolymers, the sequence of biopolymer layers, and the solution properties used during deposition. In this study, gelatin-stabilized emulsions were coated with alginate in order to produce double-layered emulsions. Concentrations of both primary emulsion and alginate in the outer layer were evaluated by a stability map. Results indicated the occurrence of depletion flocculation in emulsions with lower gelatin concentration due to excess of alginate. Stable emulsions were atomized in a calcium chloride solution for producing microgels, which resulted in semi-rounded monomodal particles. Emulsification process promoted a reduction in the content of the secondary oxidation products of flaxseed oil as compared to non-emulsified oil, while the gelation process was responsible for a considerable improvement on oxidative stability with significant reduction on both primary and secondary oxidation products during storage. These lipid-based microgels could be potentially used as delivery systems with improved oxidative stability. (AU)

Processo FAPESP: 10/10206-7 - Microencapsulação do óleo de linhaça pela técnica de multicamadas
Beneficiário:Mariana Zagatto Polastro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 07/58017-5 - Micro e nano emulsoes alimenticias: estudo reo-optico e de estabilidade.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 09/51456-9 - Avaliação da degradação de cápsulas alimentícias e liberação de compostos frente a condições bioquímicas e mecânicas do sistema gastrointestinal in vitro
Beneficiário:Ana Carla Kawazoe Sato
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 11/06083-0 - Emulsificação por microcanais
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular