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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Antiplatelet Effects of Bioactive Compounds Present in Tomato Pomace

Texto completo
Autor(es):
Fuentes, Eduardo [1] ; Trostchansky, Andres [2, 3] ; Reguengo, Livia M. [4] ; Junior, Mario R. M. [4] ; Palomo, Ivan [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Talca, Fac Hlth Sci, Thrombosis Res Ctr, Sch Med Technol, Dept Clin Biochem & Immunohae, Talca - Chile
[2] Univ Republica, Fac Med, Dept Bioquim, Montevideo - Uruguay
[3] Univ Republica, Fac Med, Ctr Free Radical & Biomed Res, Montevideo - Uruguay
[4] Univ Campinas UNICAMP, Fac Food Engn, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CURRENT DRUG TARGETS; v. 22, n. 15, p. 1716-1724, 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Cardiovascular diseases (CVD) currently account for nearly half of non-communicable diseases. Epidemiological studies have demonstrated the cardiovascular protective role of a diet rich in vegetables and fruits. In this context, our research outcomes have demonstrated the antiplatelet activities of fruits and vegetable extracts widely consumed, among which tomato was highlighted in our lab work. Tomato pomace, a major byproduct of tomato paste production, consists of skin and seeds and is a rich source of bioactive compounds. Tomato pomace has potent antithrombotic effects, even greater than the tomato. Given the large volumes of an industrial generation of tomato pomace, there is an opportunity to use this by-product to obtain a functional product with antiaggregant and antithrombotic properties that could be useful as an additive in health foods and thus prevent CVD. This review will focus on the platelet as the target for the antithrombotic actions exerted by the different bioactive compounds present in tomato pomace. (AU)

Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
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Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular