Busca avançada
Ano de início
Entree


Repurposing Sunflower Seed Flour for Nutritional and Functional High-Protein Breads within a Circular Economy Framework

Texto completo
Autor(es):
Mostrar menos -
Mesquita, Leonardo Mendes de Souza ; Aguiar, Etiene Valeria ; Contieri, Leticia S. ; Togni, Vitoria B. ; Forli, Beatriz Carolina A. ; Sanches, Vitor L. ; Santos, Fernanda G. ; da Silva, Luiz Guilherme Salvino ; Fernandes, Dercilio Marcelo ; Capriles, Vanessa D. ; Rostagno, Mauricio
Número total de Autores: 11
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ACS FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY; v. 5, n. 4, p. 11-pg., 2025-04-09.
Resumo

To repurpose and add value to a typically overlooked product, this study focused on fully optimizing the incorporation of partially defatted sunflower seed flour, a byproduct commonly produced during sunflower oil processing. Given its rich content of proteins and chlorogenic acid, this ingredient holds promise for inclusion in functional foods. A comprehensive chemical and proximal characterization of the formulations, coupled with a thorough assessment of the dough's thermomechanical parameters and the resulting bread's physical properties, was conducted. Our findings demonstrate the successful formulation of functional breads incorporating an aqueous extract of SF (SFE), where the rheological attributes are comparable with those of control breads formulated with wheat flour. These breads exhibit enhanced protein content and strong antioxidant activity (995 mu mol Trolox<middle dot>g-1). Additionally, they show significant antiamylase (92.81%) and antilipase (25.6%) activities. These findings highlight promising opportunities for developing functional breads aligning with a circular economy approach. (AU)

Processo FAPESP: 18/14582-5 - Desenvolvimento de um sistema bidimensional de extração, separação e análise para avaliação da bioatividade de fitoquímicos
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores - Fase 2
Processo FAPESP: 13/04304-4 - Desenvolvimento de sistemas integrados para a análise de compostos bioativos em produtos naturais utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 15/00658-1 - Novos aspectos funcionais dos eicosanóides
Beneficiário:Lúcia Helena Faccioli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 20/15774-5 - Desenvolvimento de métodos de extração, separação e análise bidimensional de compostos fenólicos em produtos naturais
Beneficiário:Juliane Viganó
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 20/08421-9 - Aplicação de solventes alternativos não voláteis para criação de plataformas sustentáveis bidimensionais e integradas dos rejeitos agroindustriais dos frutos de jabuticaba e romã
Beneficiário:Leonardo Mendes de Souza Mesquita
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/10843-6 - EMU concedido no processo 2012/17838-4: Mixolab2 - Chopin technologies
Beneficiário:Vanessa Dias Capriles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 19/13496-0 - EMU aprovado no processo 2018/14582-5: sistema de cromatografia de ultra alta pressão (UHPLC), composto por bomba quaternária, injetor automático, forno com seletor de coluna, detector PDA
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários