Texto completo
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Autor(es): |
Hijo, Ariel A. C. Toledo
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Maximo, Guilherme J.
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Cunha, Rosiane L.
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Fonseca, Felipe H. S.
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Cardoso, Lisandro P.
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Pereira, Jorge F. B.
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Costa, Mariana C.
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Batista, Eduardo A. C.
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Meirelles, Antonio J. A.
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Número total de Autores: 9
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Afiliação do(s) autor(es): | [1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Inst Phys Gleb Wataghin IFGW, BR-13083859 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Paulista, Sch Pharmaceut Sci, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
[4] Univ Estadual Campinas, Sch Chem Engn, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 4
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Tipo de documento: |
Artigo Científico
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Fonte: |
Physical Chemistry Chemical Physics;
v. 20,
n. 9,
p. 6469-6479,
MAR 7 2018.
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Citações Web of Science: |
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Resumo |
Protic ionic liquid crystals (PILCs) obtained from natural sources are promising compounds due to their peculiar properties and sustainable appeal. However, obtaining PILCs with higher thermal and mechanical stabilities for product and process design is in demand and studies on such approaches using this new IL generation are still scarce. In this context, this work discloses an alternative way for tuning the physicochemical properties of ILCs by mixing PILs. New binary mixtures of PILs derived from fatty acids and 2-hydroxy ethylamines have been synthesized here and investigated through the characterization of the solid-solid-{[}liquid crystal]-liquid thermodynamic equilibrium and their rheological and critical micellar concentration profiles. The mixtures presented a marked nonideal melting profile with the formation of solid solutions. This work revealed an improvement of the PILCs' properties based on a significant increase in the ILC temperature domain and the obtainment of more stable mesophases at high temperatures when compared to pure PILs. In addition, mixtures of PILs also showed significant changes in their non-Newtonian and viscosity profile up to 100 s(-1), as well as mechanical stability over a wide temperature range. The enhancement of the physicochemical properties of PILs here disclosed by such an approach leads to more new possibilities of their industrial application at high temperatures. (AU) |
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Processo FAPESP: |
04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
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Beneficiário: | Rosiane Lopes da Cunha |
Linha de fomento: |
Auxílio à Pesquisa - Regular
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Processo FAPESP: |
14/16424-7 - Otimização e aumento de escala do processo de extração líquido-líquido com líquidos iônicos (LIs) como ferramenta de separação sustentável do biofármaco antileucêmico L-asparaginase (ASPase)
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Beneficiário: | Jorge Fernando Brandão Pereira |
Linha de fomento: |
Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores
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Processo FAPESP: |
16/24461-5 - Síntese, caracterização e aplicação de líquidos iônicos utilizando ácidos graxos, colina e fosfoetanolamina nas indústrias de alimentos e de biofármacos
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Beneficiário: | Ariel Antonio Campos Toledo Hijo |
Linha de fomento: |
Bolsas no Brasil - Doutorado
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Processo FAPESP: |
12/05027-1 - Equilíbrio sólido-líquido de compostos graxos e ponto de fulgor de biodiesel
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Beneficiário: | Mariana Conceição da Costa |
Linha de fomento: |
Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Apoio a Jovens Pesquisadores
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Processo FAPESP: |
14/03992-7 - Termodinâmica do equilíbrio de fases para a compreensão e o melhoramento das propriedades térmicas e mecânicas de biocompostos lipídicos e biocombustíveis
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Beneficiário: | Guilherme José Maximo |
Linha de fomento: |
Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
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Processo FAPESP: |
14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
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Beneficiário: | Antonio José de Almeida Meirelles |
Linha de fomento: |
Auxílio à Pesquisa - Temático
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Processo FAPESP: |
16/08566-1 - Termodinâmica do equilíbrio de fases para o melhoramento das propriedades físicas de bioprodutos alimentícios e sua predição em processos industriais e digestivos
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Beneficiário: | Guilherme José Maximo |
Linha de fomento: |
Auxílio à Pesquisa - Regular
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