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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Flaxseed gum-biopolymers interactions driving rheological behaviour of oropharyngeal dysphagia-oriented products

Texto completo
Autor(es):
Vieira, J. M. [1, 2] ; Andrade, C. C. P. [1, 2] ; Santos, T. P. [1] ; Okuro, P. K. [1] ; Garcia, S. T. [1] ; Rodrigues, I, M. ; Vicente, A. A. [2] ; Cunha, R. L. [3]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Fac Food Engn, Dept Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Minho, Ctr Biol Engn CEB, Campus Gualtar, P-4710057 Braga - Portugal
[3] Rodrigues, M., I, Univ Campinas UNICAMP, Fac Food Engn, Dept Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD HYDROCOLLOIDS; v. 111, FEB 2021.
Citações Web of Science: 7
Resumo

Viscosity-modified diet through thickeners is used as a strategy to circumvent swallowing problems by oropharyngeal dysphagia patients. Most commercial products present xanthan and starch in their formulations, but flaxseed gum (FG) is a potential thickener for liquid food that provides additional health benefits. FG was mixed either with modified starch (MS) and/or xanthan gum (XG), varying biopolymers' concentration according to a central composite rotational design in which rheological and colour properties in water were the evaluated responses. All formulations showed a shear time-independent and shear-thinning behaviour, mainly influenced by XG and MS concentrations. In oscillatory measurements, the formulations presented a prevailing elastic character attributed to MS and mainly to XG, which despite the lower concentration in which it was incorporated, exerted a similar influence on this rheological property. However, the increase of FG concentration was the most significant factor influencing viscosity, but also favoured an increase of both viscoelastic moduli mainly G'. Analysis of the microstructure disclosed different network structures as a result of biopolymers interactions, which was related to rheological behaviour giving insights to design new thickeners for dysphagia management. In addition, the amount of glucose released after in vitro digestion was evaluated and compared to a commercial MS-based thickener. Interestingly, the commercial formulation showed a glucose release significantly higher than the proposed FG/MS/XG-based formulations. These results open the opportunity to tailor the rheological characteristics of food systems by adding and combining natural ingredients, improving technological and nutritional properties. (AU)

Processo FAPESP: 06/03263-9 - Processo, embalagem, aplicação de coberturas comestíveis e avaliação da qualidade de algumas frutas tropicais a alta umidade
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/18109-0 - Desenvolvimento de um analisador de estabilidade de emulsões utilizando microfluídica
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Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 11/51707-1 - Entendimento do comportamento de emulsões de misturas fermentativas na produção microbiana de biocombustíveis
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular
Processo FAPESP: 07/58017-5 - Micro e nano emulsoes alimenticias: estudo reo-optico e de estabilidade.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 16/05448-8 - Relação reologia-funcionalidade em formulações de espessantes para pacientes disfágicos
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/20308-3 - Sistemas estruturados coloidais com base oleosa: comportamento da estrutura frente à digestibilidade e aumento da biodisponibilidade de bioativo
Beneficiário:Paula Kiyomi Okuro
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 04/08517-3 - Propriedades reologicas, termodinamicas e de microestrutura de sistemas formados por polissacarideos e proteinas globulares.
Beneficiário:Rosiane Lopes da Cunha
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular