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The porosity of carbohydrate-based spray-dried microparticles containing limonene stabilized by pea protein: Correlation between porosity and oxidative stability

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Autor(es):
Francisco, Cristhian Rafael Lopes ; Paulo, Bruna Barbon ; De Oliveira, Fernando Divino ; Pereira, Ana Paula Aparecida ; Pastore, Glaucia Maria ; Prata, Ana Silvia ; Alvim, Izabela Dutra ; Hubinger, Miriam Dupas
Número total de Autores: 8
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CURRENT RESEARCH IN FOOD SCIENCE; v. 5, p. 8-pg., 2022-01-01.
Resumo

In this study, the effects of different concentrations of pea protein concentrate (PPC) in the physical properties, porosity features, and oxidative stability of maltodextrin-based spray-dried microparticles containing orange essential oil (OEO, rich in limonene) were evaluated. The use of PPC resulted in spray-dried microparticles with encapsulation efficiencies of about 99 wt%, without visible pores, and relatively high glass transition temperature (66,4 degrees C) at Aw ~ 0.3. The nitrogen adsorption and positron annihilation lifetime spectroscopy measurements showed that the increase of PPC concentration from 2.4 to 4.8 wt% (g of PPC/100 g of emulsion) did not affect the porosity features of the microparticles. These results were confirmed by the profiles of OEO retention and limonene oxide production, which were similar for both samples throughout four weeks of storage. Based on these results, we verified that the lower amount of PPC we tested can effectively protect the OEO during storage, showing that a relatively cheaper orange flavor powder can be produced using less protein. (AU)

Processo FAPESP: 19/03291-2 - Efeitos do uso de proteínas nas propriedades de barreira de partículas produzidas por spray drying
Beneficiário:Bruna Barbon Paulo
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 18/20466-8 - Vencendo barreiras na aplicação de oleoresinas: Estabilidade e Digestibilidade de Sistemas Co-encapsulados com Aplicação em Produto Alimentício
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 18/16176-4 - Efeitos do uso de concentrado proteico de ervilha nas propriedades de barreira de micropartículas contendo d-limoneno produzidas por spray drying
Beneficiário:Cristhian Rafael Lopes Francisco
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 17/15410-0 - Estudo das propriedades das estruturas de parede na microencapsulação de compostos hidrofóbicos por spray drying
Beneficiário:Izabela Dutra Alvim
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular