Busca avançada
Ano de início
Entree


Non-Thermal Supercritical Carbon Dioxide Processing Retains the Quality Parameters and Improves the Kinetic Stability of an Araticum Beverage Enriched with Inulin-Type Dietary Fibers

Texto completo
Autor(es):
Arruda, Henrique Silvano ; Silva, Eric Keven ; Pastore, Glaucia Maria ; Marostica, Mario Roberto
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOODS; v. 12, n. 13, p. 21-pg., 2023-07-01.
Resumo

Fruit-based beverages have been considered excellent food vehicles for delivering prebiotics. However, the conventional thermal processes currently used to microbiologically and enzymatically stabilize these products may cause significant losses in their sensory, physicochemical, nutritional, and bioactive characteristics. Thus, in this study, we evaluate the effect of different levels of pressure (8, 15, and 21 MPa) and temperature (35 and 55 & DEG;C) on the characteristics of an inulin-enriched araticum beverage processed with non-thermal supercritical carbon dioxide (SC-CO2) technology. The temperature showed a significant effect on total soluble solids, pH, particle size distribution, and kinetic stability. In contrast, pressure affected only the particle size distribution. The interaction between pressure and temperature influenced the total soluble solids, pH, and particle size distribution. Color parameters, & zeta;-potential, and glucose and fructose contents were not modified after all SC-CO2 treatments. Moreover, the SC-CO2 treatments preserved the inulin molecular structure, thus maintaining its prebiotic functionality. Overall, the SC-CO2 treatment did not alter the sensory, nutritional, and functional quality of the beverage, while improving its physical stability during storage. Therefore, non-thermal SC-CO2 treatment can be an alternative to current conventional processes for stabilizing inulin-enriched fruit-based beverages. (AU)

Processo FAPESP: 23/01876-9 - Pulsed electric field: engenharia de processos não térmicos, alimentos funcionais e biomateriais
Beneficiário:Eric Keven Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 15/13320-9 - Efeito do azeite da polpa e do chá das folhas do abacate da variedade Hass associado à atividade física no tratamento da obesidade induzida por dieta hiperlipídica
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/13465-8 - Parceria entre a Universidade de Lund e a Universidade Estadual de Campinas para estudos em alimentos funcionais e dietas na prevenção de doenças cardiometabólicas
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 20/08761-4 - Caracterização química de compostos bioativos de plantas alimentícias não convencionais (panc) para o desenvolvimento de produtos com apelo funcional
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/11069-5 - Ação de berries brasileiras sobre parâmetros metabólicos e desempenho cognitivo de animais obesos
Beneficiário:Mário Roberto Maróstica Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular