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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Proteolytic enzymes positively modulated the physicochemical and antioxidant properties of spent yeast protein hydrolysates

Texto completo
Autor(es):
Marson, Gabriela Vollet [1, 2] ; Soares de Castro, Ruann Janser [3] ; da Costa Machado, Mariana Teixeira [4] ; Zandonadi, Flavia da Silva [5] ; de Freitas Queiroz Barros, Helena Dias [6] ; Marostica Junior, Mario Roberto [6] ; Sussulini, Alessandra [5] ; Hubinger, Miriam Dupas [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Montpellier, Inst Europeen Membranes, CNRS, ENSCM, CC 047, 2 Pl Eugene Bataillon, F-34095 Montpellier - France
[3] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[4] Univ Fed Rural Rio de Janeiro, Dept Food Technol, Rodovia BR 465, Km 7, BR-23890000 Seropedica, RJ - Brazil
[5] Univ Estadual Campinas, Inst Chem, Dept Analyt Chem, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[6] Univ Estadual Campinas, Dept Food & Nutr, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Process Biochemistry; v. 91, p. 34-45, APR 2020.
Citações Web of Science: 7
Resumo

The spent brewer yeast (SBY) is a by-product with great potential for the production of peptides. Protein hydrolysates of SBY with improved physicochemical and antioxidant properties were produced by a system containing mixtures of proteases (Alcalase (TM), Brauzyn (R) and Protamex (TM)). The amount of solids and crude proteins recovered from the raw material after the protein hydrolysis was, in average, 57% and 70% (w/w), respectively. Hydrolysis resulted in intermediate degrees of hydrolysis (15%), promoting the release of hydrophobic residues (8% higher related to the control) with antioxidant properties. The presence of all three enzymes influenced the degree of hydrolysis but the darkening and browning of the hydrolysates were mainly affected by Protamex (TM). Most of the hydrolyzed proteins presented a molecular weight (MW) of 35 kg mol(-1), as confirmed after membrane separation and electrophoresis. The membrane fractionation step using 30 kg moL(-1) membranes effectively produced peptide-enriched fractions of 30-35 kg moL(-1). In addition, it was possible to correlate the degree of hydrolysis, solids release, color parameters L{*}, Browning Index and antioxidant properties by FRAP and DPPH in function of the hydrolysis conditions, showing the potential use of SBY protein hydrolysates as a source of peptides in value-added functional foods. (AU)

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Processo FAPESP: 06/03263-9 - Processo, embalagem, aplicação de coberturas comestíveis e avaliação da qualidade de algumas frutas tropicais a alta umidade
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Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 18/04067-6 - Concentração e fracionamento por membranas de hidrolisado proteico de levedura residual cervejeira
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Beneficiário:Helena Dias de Freitas Queiroz Barros
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
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